Scandal în pădurile României. O corporație este acuzată că încurajează tăierile ilegale

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

ONG-ul Environmental Investigation Agency, care are birouri la Washington și Londra, a prezetat un film din care reiese că reprezentanții companiei austriece Holzindustrie Schweighofer în România ar accepta și ar încuraja tăierile ilegale în pădurile din România.

„În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari.

Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decât atât, aceștia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn”, a transmis ONG-ul într-un comunicat de presă, potrivit Hotnews.ro.

Atitudinea reprezentanților gigantului austriac din industria lemnului din România a fost criticată și de directorul executiv al EIA Statele Unite. „România se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurile sale de o frumusețe și valoare unică. Aceasta luptă împotriva tăierilor ilegale nu poate fi câștigată dacă o companie puternică precum Schweighofer cumpără cu bună știință și recompensează lemnul tăiat”, a declarat directorul executiv al EIA SUA, Alexander von Bismarck.

După prezentarea acestei anchete, austriecii au anunțat că vor face o anchetă. „Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință. Toate persoanele implicate în procesul de achiziționare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaților săi”, au anunțat reprezentanții companei austriece.

Noul Cod Silvic le impune companiilor mari să cumpere sau să proceseze doar 30% din fondul forestier național. Legea a ajuns la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată, însă a fost retrimisă la Parlament, susținând că forma actuală limitează activitatea operatorilor economici.

Iată ancheta realizată de Environmental Investigation Agency (EIA):

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în fermele din Danemarca. Se poate merge și în cuplu
Sute de kilometri de trasee de bicicletă, amenajate peste colinele Transilvaniei
Cea mai romantică cerere în căsătorie, din toate timpurile

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.