Horia Georgescu, fostul director al Agenției Naționale de Integritate (ANI), a fost condamnat miercuri, 14 februarie, la 4 ani de închisoare cu executare, anunță Digi24. Decizia nu este însă definitivă.
Sentința a fost dată de magistrații Curții de Apel București.
Potrivit deciziei instanţei, din cei 4 ani de închisoare se va scădea perioada în care Horia Georgescu a stat în arest preventiv (18 martie 2015 – 9 iulie 2015).
Magistrații au hotărât și că Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.
Horia Georgescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA la data de 9 aprilie 2015, alături de alte persoane, în dosarul retrocedărilor. La data comiterii faptelor de care este acuzat, Horia Georgescu lucra la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
În total, 8 foști angajați de la ANRP și 4 experți evaluatori autorizaţi au supraevaluat mai multe imobile, ceea ce a adus un prejudiciu de zeci de milioane de euro bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane cesionare ale drepturilor litigioase.
La data de 04.12.2008, acuza DNA, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, prin care a fost stabilită o valoare a unui teren în suprafață de 55.390 de metri pătrați de 84 de milioane de lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13 milioane de euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale de către două persoane.
La data de 10.11.2008, membrii Comisiei au aprobat un alt raport de evaluare, prin care a fost stabilită o valoare a unui teren de 1.535 de metri pătrați și a unei construcții demolate de două milioane de euro, respectiv 7 milioane de lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1,7 milioane de euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către o persoană.
În septembrie 2008, aceeași comisie a aprobat raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin, prin care a fost stabilită o valoare a unui teren de 20,5 hectare de 104 milioane de euro, prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu această sumă bugetul de stat și facilitând obținerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de către trei persoane.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: