Grădina botanică din spatele blocurilor gri. Povestea omului care a adus spectacolul naturii la oraș

Paul Iordache. Foto: adevarul.ro

Un bărbat din Botoşani a amenajat în inima orașului, între blocuri, o micuță grădină botanică ce a fost declarată zonă protejată de autorităţi. Paul Iordache a plantat peste 40 de specii de arbori şi de flori, unele protejate de lege. Pentru informarea trecătorilor, el a scris denumirea ştiinţifică pe plăcuţe metalice puse lângă plante, relatează adevarul.ro.

Cel care a sădit păduricea din mijlocul oraşului are 60 de ani şi este inginer electronist. Nu are studii în domeniul horticulturii, însă a fost pasionat de botanică, așa că a studiat singur domeniul: „Mi-am dorit mereu să plantez flori, copaci. Este un adevărat spectacol al naturii, de care, de cele mai multe ori, nu ai ocazia să te bucuri în mijlocul oraşului”.

Bărbatul a început să amenajeze spațiile verzi rămase în urma construirii blocurilor în anii ’70.

„Iniţíal, a fost o chestiune de elementară bună gospodărire. Când am venit în acest bloc construit în 1978, am împrejmuit acest spaţiu. Ştiam că oraşul se va extinde, iar construcţiile de beton înghiţeau verdeaţa. Natura trebuia salvată în acest oraş, care a fost mereu ca o grădină. Construcţia intensivă de blocuri a distrus multe spaţii verzi şi ameninţa echilibrul. Am avut noroc că atunci se ducea şi o politică de eliminare a acelor straturi pe care oamenii le puneau pe lângă bloc, o formă de hibridare sat-oraş total inestetică”, a povestit Paul Iordache.

Inginerul a început să planteze gazon, apoi trandafiri şi în cele din urmă copaci şi tot felul de specii de arbori şi plante: „A devenit o pasiune. Am început să studiez. Era deja o misiune pentru mine. Umblam pe la ocoale silvice din tot judeţul”.

Timp de 10 ani, între 1978 şi 1988, inginerul botoşănean şi-a construit grădina „vânând” pe la ocoalele silvice speciile rare sau protejate, tocmai pentru a le înmulţi în grădina din faţa blocului.

gradina
Grădina dintre blocuri. Foto: adevarul.ro

De-a lungul timpului a strâns peste 40 de specii de plante în grădina sa. Are magnolii, iederă, buscus, arţar canadian, specii de fag, stejar, castan, salcâm, carpen, nuc, salcie, iasomie, molid argintiu sau iederă.

În grădină se află şi specii protejate printre care şi arborele „paulownia tomentosa”. Pentru a informa trecătorii, Iordache a pus pe fiecare arbore sau în faţa fiecărei plante câte o plăcuţă pe care a trecut denumirea populară şi cea în latină a speciei.

gradina din botosani
Arborele Paulownia. Foto: adevarul.ro

„Stăteam şi noaptea, pliveam copacii, plantele, le udam cu un sistem improvizat de mine şi mai ales îi apăram de dăunători. Şi, în final, am reuşit. Am făcut un ecosistem”, a mai spus botoșăneanul pentru adevarul.ro.

El a explicat că a încercat să intervină cât mai puţin în grădina sa botanică, după ce copacii au crescut: spaţiul verde s-a transformat într-o mică pădure în mijlocul oraşului, în care au venit bufnițe, dar și păsări cântătoare precum privighetorile și mierlele.

„Aici este o pădure în adevăratul sens al cuvântului. Frunzele căzute nu au fost îndepărate, constituind sol specific de pădure. Viaţa s-a organizat singură aici, între blocuri, ca în mijlocul naturii. Păsări cântătoare şi-au făcut cuiburi aici. Este o încântare să asculţi mierla sau privighetoarea. Iarna vin şi bufniţele. Este o colonie aici”, a completat Iordache.

În anul 2010, datorită numărului mare de plante şi de păsări, mini „grădina botanică a domnului Iordache”, aşa cum este cunoscută în zonă, a fost declarată, prin hotărâre de Consiliul Judeţean, arie protejată.

Grădina-pădure din Botoșani se află la intersecţia străzii George Enescu cu Bulevardul Mihai Eminescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă într-o fabrică de fructe din Germania. Se caută femei, bărbați, cupluri
Locuri de muncă pentru români în străinătate. Vase de croazieră și vânzări
Mari reduceri la mobilier de living, la eMAG

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.