Gimnastica românească a ratat calificarea la Jocurile Olimpice. Echipele nu merg la Rio!

Echipele de gimnastică artistică ale României au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care vor avea loc în această vară.

Cu toate că în ultimii 40 de ani, echipa feminină de gimnastică a României a fost prezentă mereu pe podiumul olimpic, la vară, gimnastele noastre nu vor concura în proba colectivă.

Echipa feminină de gimnastică nu mai ratase calificarea la Jocurile Olimpice din 1968, când competiția a fost găzduită de Mexico City.

Gimnastica este punctul forte al României în ceea ce privește palmaresul la Jocurile Olimpice, tricolorele fiind mereu o forță de temut la cea mai importantă competiție sportivă a lumii.

În total, gimnastica românească a cucerit 25 de medalii de aur, 20 de argint și 26 de bronz la Jocurile Olimpice.

Fetele din România s-au clasat pe locul cinci în concursul de calificare, ratând prezența la Jocurile Olimpice, după numeroase ratări la toate aparatele.

Cătălina Ponor (29 de ani) a obținut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre: 14.600, la bârnă, aparatul ei preferat.

Nici băieții nu s-au calificat la Rio, pentru prima oară după 24 de ani. Echipa masculină a României a fost prima sub linie în concursul pre-olimpic.

Singurul român calificat la competiția olimpică era Marian Drăgulescu, care cucerise medalia de argint la sărituri, la Mondialele de la Glasgow, anul trecut.

Forul olimpic va oferi șansa unui alt gimnast și unei alte gimnaste să participe la competiția din Brazilia.

Eșecul, unul surprinzător pentru iubitorii sportului din România, a fost explicat de Octavian Bellu, fostul mare antrenor al lotului feminin de gimastică.

”Nu s-a întâmplat dintr-o dată. Nu a existat continuitatea necesară în pregătirea pentru a realiza obiectivele pe care ți le propui într-un an, mai ales preolimpic. Am încercat în ultimele patru luni să dăm o mână de ajutor ca voluntari, dar n-am avut pe cine ajuta, pentru că fetele, cu mari probleme de sănătate, erau mai mult pe la spitale, refacere, masaje, kinetoterapeuți. Au apărut și accidentari de ultim moment: Larisa Iordache, chiar și Jurcă, cu o problemă la gleznă pe care nu și-o pot explica medici din trei țări. Acestea două lipsind din echipă au creat un mare gol în structura unei echipe care își dorește să se califice la JO”, a spus Bellu la Digi 24.

”Sper să se înțeleagă că nu se poate merge la o competiție de mare anvergură cu infiltrații, tratamente paleative, heirupism de care n-am fost departe de fiecare dată aproape, la o competiție mare. Dar rezultatele au ieșit. Am prelungit această impresie că lucrurile sunt în ordine. N-au fost și nu sunt. Sunt foarte multe învățăminte din greșelile sau neajunsurile din pregătirea acestui preolimpic”, a adăugat fostul antrenor.

Recomandările editorilor GreatNews: