Fumatul ar putea fi interzis și în mașinile personale

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a dat avizul pentru un amendament care prevede ca fumatul să fie interzis în mașinile personale în care se află copii și femei gravide.

„Având în vedere expunerea crescută la substanţele toxice din fumul de tutun în condiţiile restrictive din punct de vedere al ventilaţiei specifice autovehiculelor şi imposibilitatea minorului şi a fătului de a se apăra în faţa acestei agresiuni, este datoria morală şi legală a adulţilor de a-i proteja”, se arată în motivarea amendamentului, potrivit Profit.ro.

Modificarea a fost propusă de același deputat, Aurelia Cristea, inițiatoarea modificărilor care au dus la înăsprirea legii împotriva fumatului în spații publice.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește. Sondajul mai arată că 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.

82% dintre fumători au început să fumeze înaintea vârstei de 22 de ani, iar 49% spun că au fumat pentru prima dată înaintea de a împlini 18 ani. Proporţia respondenţilor care au fumat înainte să împlinească 15 ani este mai ridicată în cazul celor cu studii elementare, al intervievaţilor din mediul urban şi al bărbaţilor.

Mai mulți parlamentari au cerut „îmblânzirea” legii antifumat și să se permită, în anumite condiții, fumatul în restaurante și cluburi.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, le-a cerut parlamentarilor să nu modifice legea.

Potrivit unor statistici prezentate de ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe care a avut loc la Palatul Cotroceni, 42.000 de români mor, anual, din cauza fumatului și peste 50% dintre adolescenți cu vârste între 15 și 17 ani au fumat cel puțin o dată.

„Pentru că am amintit măsuri restrictive mă simt obligat, în calitate de ministru al Sănătății, să fac apel către Camera Deputaților care e camera decizițională în problema schimbării prevederilor legii care interzice fumatul în spațiile publice.

Comisia de sănătate din senat a propus amendamente care permit să se fumeze în orice spațiu închis, singura condiție e ca respectivul spațiu să fie inscripționat, nu dedicat. Ăsta e un atentat la sănătatea cetățenilor”, a declarat ministrul Sănătății.

Proiect de lege. Cei născuți după 1 ianuarie 2017 ar putea avea interzis la țigări

Norvegia vrea să fie prima țară fără fumători. Ce plan au nordicii?

https://greatnews.ro/noi-reguli-pentru-tigari-inclusiv-pentru-cele-electronice/