A fost doborât recordul României la salt cu parașuta. Era vechi de 45 de ani

salt cu parașuta
Instructorul de parașutism Gabriel-Dan Chiriac a sărit de la 10.400 de metri. Foto: Aeroclubul României

România are un nou record național de altitudine pentru saltul cu parașuta. Chiar în dimineața zilei de Paști, instructorul parașutist Gabriel-Dan Chiriac a realizat un salt cu parașuta dintr-un balon cu aer cald de la altitudinea de 10.400 de metri, se arată într-un comunicat de presă al Aeroclubului României.

Decolarea a avut loc în jurul orei 09.00 de pe Aerodromul Sânpetru, unitate teritorială a Aeroclubului României, situată în apropiere de Brașov.

Vechiul record național de altitudine pentru lansare cu parașuta data din 20 august 1970 și îi aparținea parașutisului Grigore Baștan, care a sărit cu parașuta de la 10.000 de metri, cu o cădere liberă de 7.000 de metri, potrivit grigore-bastan.blogspot.ro.

Gabriel-Dan Chiriac este instructor voluntar în cadrul Aeroclubului României, practică parașutismul din anul 1984 și a efectuat până în prezent un număr de peste 1.800 de salturi. El este și instructor de alpinism și de scufundări.

Proiectul – o colaborare între Aeroclubul României și Federația Aeronautică Română – a început în anul 2012 și a trecut prin mai multe etape care au implicat calcule, verificări, achiziționarea și pregătirea echipamentului, zboruri și salturi de acomodare și de antrenament.

Inițial, zborul fusese planificat pentru 24 martie, însă zborul respectiv nu a mai avut loc pentru că simulările făcute de echipă, împreună cu specialiștii ROMATSA, bazate pe sondajele meteo, au arătat că din cauza unei viteze prea mari a vântului la înălțime, balonul cu aer cald ar fi fost scos din zona rezervată și ar fi fost purtat în căile aeriene utilizate de aeronavele de transport, existând riscul perturbării traficului aerian.

Balonul a fost pilotat de echipajul Mihai Ilie / Mugurel Conta Ionescu, deținătorii actualului record național de altitudine pentru baloane cu aer cald (11.063 metri, realizat în 25 martie 2006). Mihai Ilie și Mugurel Conta Ionescu sunt instructori de zbor și examinatori în cadrul Aeroclubului României.

Aeroclubul mai menționează în comunicatul de presă că 10.400 de metri reprezintă rezultatul preliminar bazat pe indicația instrumentelor aflate la bord. Rezultatul final va fi cunoscut în urma analizării datelor conținute de aparatele de înregistrare.

salt cu parașuta
Balonul cu aer cald a fost pilotat de echipajul Mihai Ilie / Mugurel Conta Ionescu. Foto: Aeroclubul României

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele 24 de locuri „magice” din cea mai mare cetate a României
Un pește extrem de rar va repopula apele din România
Care sunt țările unde femeile stau cot la cot cu bărbații pe bancnote