Care sunt țările unde femeile stau cot la cot cu bărbații pe bancnote

Edith Dircksey Cowan (1861-1932) a fost prima femeie aleasă într-un parlament din Australia. Foto: Wikimedia

La ora actuală în mai multe țări din lume – în SUA și în Canada, dar și în România – se desfășoară campanii pentru a pune o femeie pe o bancnotă. O campanie similară din Marea Britanie a convins Banca Angliei să o pună pe scriitoarea Jane Austen pe bancnota de 10 lire, relatează BBC.

Bancnotele americane au portrete cu fondatorii statului și cu foștii președinți, cele chinezești cu Mao Zedong, iar cele indiene cu Mahatma Gandhi. Numeroase alte țări au doar bărbați pe bancnote.

În SUA există o campanie care militează pentru ca pe bancnota de 20 de dolari să fie pus portretul unei femei. „SUA trebuie să arate lumii că și noi recunoaștem și prețuim contribuțiile femeilor”, a declarat Susan Ades Stone, director executiv al grupului „Femei pe bancnotele de 20 de dolari”.

În Canada, peste 54.000 de oameni au semnat o petiție pentru a pune o femeie pe o bancnotă, după ce în 2011 singura femeie care apărea pe o bancnotă canadiană a fost înlocuită de un vas spărgător de gheață.

O petiție similară a fost lansată în Marea Britanie în 2013, după ce autoritățile au decis să o înlocuiască pe Elizabeth Fry – o reformatoare socială și o filantroapă – cu Winston Churchill, pe bancnota de 5 lire. Peste 36.000 de oameni au semnat petiția și au convins Banca Angliei să o pună pe scriitoarea Jane Austen pe bancnota de 10 lire începând din anul 2017.

Atât în Marea Britanie, cât și în Canada, portretul reginei Elisabeta a II-a este reprezentat pe numeroase bancnote, însă criticii au susținut că acest lucru nu înseamnă mare lucru deoarece portretul său nu se află pe bancnotă pentru meritele sale. În plus, ea va fi la un moment dat înlocuită de un moștenitor de sex masculin.

„Este foarte important ca femeile și bărbații să fie reprezentați în mod egal”

În timp ce în SUA, Canada sau Marea Britanie se desfășoară campanii pentru a pune măcar o femeie pe o bancnotă, alte state au numeroase femei pe bancnotele lor. În Suedia, de exemplu, femeile sunt reprezentate pe 3 bancnote (una dintre ele este o alegorie a Patriei Mamă).

„Am considerat că este foarte important ca femeile și bărbații să fie reprezentați în mod egal. A fost o acțiune congruentă cu scopurile noastre. A venit în mod natural”, a declarat Susanne Eberstein, președintele Consiliului General al băncii de stat Riksbank.

Noi bancnote suedeze, care vor fi introduse din 2015-2016, vor avea reprezentări ale actriței Greta Garbo, ale autoarei Astrid Lindberg și ale sopranei Birgit Nilsson.

Foto: Wikimedia

Originară din Anglia, Mary Reibey (1777 – 1855) a fost transportată în Australia ca deținuă, dar a reușit să devină o femeie de afaceri de succes în Sydney. Foto: Wikimedia

Și Australia are multe femei pe bancnotele sale, numărul femeilor și al bărbaților reprezentați fiind egal deoarece fiecare bancnotă are un bărbat de pe o față și o femeie pe cealaltă față, cu excepția bancnotei cu regina, care are clădiri pe spate.

Norvegia are femei reprezentate pe două dintre cele 5 bancnote. „Într-o societate în care egalitatea de gen este o valoare importantă, să ai portrete și cu bărbații și cu femeile pe bancnote este un lucru de la sine înțeles”, a declarat Hilde Singsaas de la Banca Norvegiei.

Cine va fi prima femeie de pe o bancnotă românească

Și în România se desfășoară o campanie pentru a pune o femeie pe o bancnotă emisă de BNR. Până acum, peste 25.000 de oameni au semnat petiția care susține acțiunea.

Campania a fost inițiată în 2012 de TBWA București, Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate și ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, având titlul „ALTFEM – Semnează petiția pentru prima personalitate feminină pe o bancnotă românească”. Semnaturile sunt strânse atât pe hârtie, cât și electronic, pe site-ul www.altfem.ro.

Campania are două etape. În prima etapă, organizatorii doresc să strânga peste 50.000 de semnături de susținere, după care lista va fi trimisă Băncii Naționale a României. În etapa a doua va fi aleasă personalitatea feminină care urmează să apară pe viitoarea bancnotă emisă de BNR, potrivit hotnews.ro.

ALTFEM a propus o listă cu 12 personalități feminine care au marcat istoria și cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ștefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (una dintre primele femei neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluția de la 1848), Haricleea Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mișcării feministe românești), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (una dintre primele femei inginer din lume), Cecilia Cuțescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învățământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu (prima femeie din Europa care a obținut un titlu de doctor în drept de la Universitatea din Paris), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Test de inteligență. O problemă de logică cu ouă de Paşte
Filmuleţul momentului. Un grup de norvegience frumoase îşi apără agricultura
TOP 10. Cele mai frumoase imagini cu Universul