Apar emoticoane cu văl islamic pentru femeile musulmane

emoticoane văl islamic
Emoticoane pentru musulmani. Foto: BBC

O adolescentă în vârstă de 15 ani originară din Arabia Saudită a propus introducerea unor emoticoane cu văl care să poată fi utilizate pe net de internautele musulmane, relatează BBC.

Rayouf Alhumedhi, care trăiește acum în Germania, a trimis o propunere în acest sens Consorțiului Unicode, o companie non-profit care dezvoltă noi emoticoane.

Ideea este susținută și de cofondatorul platformei de discuții online Reddit, Alexis Ohanian. Dacă vor fi aprobate, emoticoanele tinerei vor fi disponibile începând de anul viitor.

„Într-o eră digitală, imaginile se dovedesc a fi un element crucial în comunicare. Lumea este foarte diversă și noi trebuie să fim reprezentați”, a scris Alhumedhi în propunerea sa.

Propunerea vine într-un moment în care mai multe țări europene caută soluții legate de felul în care este purtat vălul islamic în spațiul public. Dezbaterea aduce în discuție argumente legate de libertatea religioasă, egalitatea dintre bărbați și femei, secularism și chiar frica de atentatele teroriste, mai notează BBC.

Unii politicieni europeni consideră că Europa trebuie să depună mai multe eforturi pentru a integra minoritățile etnice și religioase.

În schimb, o parte a opiniei publice europene apreciază că vălul islamic este incompatibil cu principiile seculare și că reprezintă o modalitate de a oprima femeile, forțându-le să își acopere corpul.

Vălurile de tip burka și niqab, care acoperă nu doar părul femeilor, ci și fața acestora, sunt interzise în Franța din anul 2004. Din 2011, purtarea lor este interzisă și în Belgia.

Recomandările editorilor GreatNews:

Costumul burkini, interzis pe plajă după ce a iscat violențe între francezi și musulmani

10 curiozități despre musulmanii din România

Sute de musulmani au participat la slujbe ale catolicilor

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.