Elevi dintr-un liceu din România, dați afară de la ore pentru că aveau barbă și mustață

elevi dați afară barbă mustață
Gabriel Dragoș Cazan, președintele Asociației Elevilor din Bacău. Asociația cere ca profesoara să fie sancționată. Foto: Captură Digi24

Patru elevi de la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău susţin că au fost daţi afară de la ore deoarece nu au venit la şcoala tunşi şi bărbieriţi, relatează Digi24.

Cei 4 sunt elevi în clasa a X-a și spun că au fost dați afară de profesoara de engleză deoarece aveau părul lung sau purtau mustață sau barbă.

„(Spunea – n.r.) Mai bărbieriţi-vă, că nu accept bărboşi la ora mea. Eu am vorbit şi cu doamna dirigintă înainte să vorbesc cu doamna Stoica şi am întrebat-o: „Este normal?” Şi a spus: „fiecare profesor la oră răspunde de oră””, a declarat mama unui elev pentru postul de televiziune.

Cristina Stoica, profesoara de engleză, recunoaşte că i-a dat afară pe elevi, însă susține că ei nu aveau o ţinută potrivită pentru şcoală: „Nu au reușit să se conformeze regulamentului de ordine interioară al liceului după care funcționează toata lumea. Cum ar fi de exemplu o ținută vestimentară și tunsoare corespunzătoare”.

Însă Ovidiu Cojocaru, directorul liceului, spune că nu există nicio prevedere în regulamentul de ordine interioară al liceului care să interzică mustața, barba sau părul lung.

Elevii sunt deranajați și de faptul că, după ce i-a dat afară de la ore, profesoara de engleză i-a sancționat cu absențe în catalog.

Începând din 2013, de când a fost adoptată Legea 257/2013 care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului, „pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise”.

Potrivit specialiștilor, interzicerea tratamentelor degradante înseamnă că elevii nu mai pot fi dați afară din clasă, puși să stea la colț, la ușă, în genunchi etc.

Cazul din Bacău este cercetat acum de Inspectoratul Școlar Bacău.

Liceanul care și-a lansat o afacere la 18 ani. A făcut profit în doar 3 luni și are sute de clienți pe zi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.