Echipa de fotbal a Iranului a refuzat să cânte imnul național în semn de susținere a protestelor antiguvernamentale

echipa de fotbal iran
Foto: Captură YouTube (TSN)

Jucătorii echipei naționale de fotbal a Iranului au refuzat să cânte imnul național al țării înaintea meciului cu Anglia, la Campionatul Mondial din Qatar, în semn de protest față de Guvern, relatează BBC.

În această perioadă, în Iran au loc ample manifestații antiguvernamentale, iar jucătorii de fotbal ai echipei naționale au decis să își arate susținerea față de protestatarii care se opun regimului islamic.

De asemenea, unii fani din tribune au strigat în timpul intonării imnului Iranului, iar alții țineau pancarte pe care se putea citi „Femeie, Viață, Libertate”.

În timpul transmisiunii în direct, televiziunea de stat din Iran a întrerupt imaginile și a transmis, în schimb, o filmare de ansamblu a stadionului.

Protestele din Iran au izbucnit în urmă cu mai multe luni, după ce o tânără de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit în custodia poliției. Ea fusese reținută de poliția moralității pe motiv că nu și-a acoperit părul corespunzător.

Potrivit activiștilor, peste 400 de protestatari au fost uciși în timpul manifestațiilor, iar alți 16.800 au fost arestați.

În timpul meciului, fanii iranieni au strigat și numele lui Ali Karimi, fost fotbalist care este un critic foarte dur al regimului Republicii Islamice Iran. De asemenea, ei au strigat „Be-Sharaf”, care înseamnă „dezonorant” în limba farsi. Acest adjectiv a fost folosit foarte mult de către protestatari pentru a desemna acțiunile forțelor de securitate din Iran.

Ehsan Hajsafi, căpitanul echipei, a declarat înainte de meci că jucătorii sunt alături de cei care au murit. Echipa Iranului a piedut cu 6-2 în fața Angliei.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.