Duminică avem eclipsă de soare în România. De unde se vede cel mai bine

eclipsa de soare
Foto: artbyrandy / pixabay.com

Duminică, 21 iunie, românii vor putea vedea o eclipsă parțială de Soare, anunță Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe în jurul orei 8:10, are maximumul în jurul orei 8:30 și se termină în jurul orei 9.00.

În România, ea va avea o durată medie de 45 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai mare în sud-estul țării și mai scăzută în nord-vest.

„Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 6,4 și 0,5%. Acoperirea Soarelui de către Lună este foarte mică, observarea eclipsei fiind destul de dificilă”, arată specialiștii Observatorului.

Bucureștenii sunt mai norocoși, aici acoperirea Soarelui de către Lună urmând să fie mai mare. Concret, la București eclipsa va începe la 8:08, are maximumul la 8:39 și se termină la 9:12, cu o acoperire a Soarelui de 4,6%.

Cel mai bine vor vedea eclipsa locuitorii din sud-estul țării, din județul Constanța. Mai exact, eclipsa se va vedea cel mai bine pe litoral, între Constanța și Vama Veche. Aici, acoperirea Soarelui va fi de 6,4%.

eclipsă de soare
Vizibilitatea eclipsei în România. Foto: Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”

Cum poate fi observată eclipsa de Soare

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice.

„Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun fitrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim”, informează Observatorul Astronomic.

Potrivit sursei citate, cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei: „Se poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop”.

eclipsă de soare proiecție
Observarea Soarelui prin proiecție. Foto: Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”

Este foarte important să nu vă uitați la Soare cu ochiul liber deoarece riscați să vă deteriorați ochii în mod iremediabil din cauza luminii foarte intense.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se produce pe 25 octombrie 2022.

Foto: artbyrandy / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: