A început vaccinarea anti-COVID și în România și, odată cu ea, au început să curgă și teoriile conspirației.
1. Una dintre ele a fost lansată sub forma unui filmuleț (nu dăm link spre acel clip, însă el a strâns deja peste 300.000 de vizualizări pe Facebook și a fost redistribuit de adepți ai teoriilor conspirației precum Olivia Steer).
Este vorba despre imagini de la vaccinarea primei persoane din România – tânăra asistentă Mihaela Anghel de la Institutul „Matei Balș” – peste care a fost suprapusă vocea unui domn care ne explică, foarte serios, că de fapt asistenta a fost „vaccinată” cu o seringă goală.
Autorul își bazează teoria pe faptul că asistenta care pregătește vaccinul folosește două seringi. Una dintre ele, spune el, dispare, iar falsul vaccin este făcut cu o a doua seringă. El susține că tot vaccinul, substanța activă practic, fusese deja extras din fiolă cu prima seringă, așa că a doua seringă este goală atunci când este înțepat brațul pacientei.
Mulți s-au grăbit să îl laude pe acest român cu un dezvoltat „simț al observației”, însă tot ceea ce susține el este complet fals.
Pentru a înțelege acest lucru este suficient să ne uităm în prospectul vaccinului Pfizer. La instrucțiuni de manipulare se menționează că vaccinul din flacon (de fapt, un flacon conține 5 doze de vaccin) trebuie diluat în flaconul său original cu 1,8 ml soluție injectabilă de clorură de sodiu (ser fiziologic, soluție salină).
După ce soluția a fost introdusă în flacon, presiunea din flacon trebuie egalizată înainte de scoaterea acului din dopul flaconului prin extragerea a 1,8 ml de aer în seringă.
Prin urmare, ceea ce a văzut autorul falsului – și a crezut că era vorba de extragerea întregului conținut al flaconului – nu era decât scoaterea unui mic volum de aer din seringă, pentru a egaliza presiunea odată cu introducerea serului fiziologic.
Apoi, evident, această seringă nu a mai fost folosită. Pentru a extrage o doză de vaccin din flacon a fost folosită o altă seringă. Mai mult, flaconul nu avea cum să rămână gol – așa cum susține autorul clipului – deoarece un flacon conține 5 doze de vaccin.
„După diluare, flaconul conține 2,25 ml, ceea ce corespunde la 5 doze a câte 0,3 ml. Doza necesară de 0,3 ml de vaccin diluat trebuie extrasă cu un ac steril”, se arată în prospectul vaccinului Pfizer.
Prospectul Vaccinului Pfizer by Andreea Dogar on Scribd
Iată cum s-a desfășurat vaccinarea primei persoane din România, într-o filmare a TVR:
2. O a doua aberație care s-a răspândit – nu doar în România – alimentând ideea că vaccinările transmise în direct la televizor sunt mincinoase, este aceea a falsului ac.
Cei care susțin această variantă spun că au observat că acul a dispărut înainte ca brațul pacientului să fie înțepat. Ar fi ceva în genul filmelor în care se folosește un cuțit cu lamă retractabilă – doar pare că lama a pătruns până la plăsele, când de fapt ea s-a retras în mâner.
Adevărul este că există seringi cu ac retractabil – nu este nimic nou. Scopul lor este unul cât se poate de simplu: de a proteja personalul medical, dar și restul persoanelor, de înțepături accidentale care pot duce la contaminări. Odată ce injecția a fost făcută, acul este tras în seringă pentru a preveni accidentele.
De altfel, compania Retractable Technologies, cea care produce aceste seringi retractabile, a și încheiat două contracte cu guvernul SUA încă din iulie 2020, în valoare de 137,4 milioane de dolari, pentru a furniza astfel de seringi pentru vaccinarea anti-COVID, după cum a relatat „Dallas News” la acea dată.
Iată mai jos un filmuleț care vă arată cum funcționează:
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: