Două monede dacice extrem de valoroase au fost restituite României

Monedele dacice de tip Koson sunt extrem de valoroase pe piața numismatică internațională (wikimedia.org)
Monedele dacice de tip Koson sunt extrem de valoroase pe piața numismatică internațională (wikimedia.org)

Cele două monede dacice de aur de tip Koson au fost returnate României de către autoritățile judiciare polone, fără compensație.

Ambele monede au ajuns la Muzeul Național de Istorie al României. Una dintre ee a fost recuperată de la o casă de licitații din capitala Varșovia, în timp ce a doua a fost găsită la o persoană fizică din orașul polonez Poznan.

„Monedele au fost recuperare de autoritățile române în strânsă colaborare cu autoritățile polone și fac obiectul unei anchete derulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul braconajului arheologic din zona Sarmizegetusa Regia (Munții Orăștiei, jud. Hunedoara)”, se menționează într-un comunicat al Muzeului Național de Istorie al României.

Nu este prima operațiune care vizează reîntregirea patrimoniului național. În urma altor acțiuni de acest fel, au fost recuperate 13 brățări dacice regale de aur, 1.026 de monede de aur de tip Koson și 256 de monede de tip Koson din argint.

De asemenea, 38 de monede grecești de aur de tip Lysimachus, emise în secolele II-I a.C., la Tomis și Kallatis, au fost și ele recuperate de autoritățile judiciare române pe teritoriul țării. În martie 2015 au fost recuperate trei monede de tip Koson, cu sprijinul autorităților belgiene.

În 2014 au fost recuperate din Italia două loturi de monede din aur dacice emise de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Aceste monede sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești.

Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Toate aceste monede extrem de rare au fost găsite în urma unor săpături în zona Sarmizegetusa Regia, fiind scoase în mod clandestin din România și puse în vânzare pe piața internațională numismatică.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG. Prețuri cu 50% mai mici la pantofi sport
Locuri de muncă la Lidl, în zeci de orașe din țară
Mari reduceri la mobilier de living, la eMAG