Renumărarea tuturor voturilor de la alegerile prezidențiale cerută de CCR naște tot mai multe semne de întrebare, după ce a ieșit la iveală că fraudele invocate de Cristian Terheș, care a susținut că, în mai multe secții, voturile lui Ludovic Orban i-au fost atribuite Elenei Lasconi, nu reprezintă decât simple erori de transcriere care fuseseră corectate deja. Astfel, la final, niciun candidat nu a primit, de fapt, voturile altuia. Dezvăluirea a fost făcută inițial de site-ul Digi24 și de jurnalistul Vitalie Cojocari de la Euronews.
Cristian Terheș și-a bazat cererea de anulare a alegerilor prezidențiale pe așa-zise fraude comise la 3 secții de votare în favoarea candidatei USR Elena Lasconi. El a susținut că la 2 secții de votare din București (cele cu indicativele B-1278 și B-954) și la o secție din județul Mehedinți (MH-179) voturile lui Ludovic Orban i-au fost transferate Elenei Lasconi.
În realitate însă, voturile primite de Elena Lasconi în toate aceste secții au rămas aceleași pe tot parcursul procesului de numărare a voturilor, după cum se poate vedea în procesele verbale încărcate pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Ce s-a întâmplat, de fapt? La secția de vot 179 din Mehedinți, în primul proces verbal, cel completat de mână, se vede că în dreptul lui Ludovic Orban apare 1 vot, iar în dreptul lui Călin Georgescu apar 36 de voturi.
În momentul în care datele au fost introduse în calculator, după cum se poate vedea în varianta redactată pe calculator a procesului-verbal, s-a produs o decalare a rândurilor: Ludovic Orban a fost transcris ca având 36 de voturi (voturile lui Georgescu, practic), Călin Georgescu era trecut cu 2 voturi (voturile lui Cristian Diaconescu, de fapt) și tot așa. A fost vorba de o eroare, după cum rezultă clar din procesele verbale de mai jos.
Ulterior, cei din biroul electoral al secției de votare și-au dat seama de eroare și au corectat-o. A fost redactat alt proces verbal, în care cele 36 de voturi ale lui Ludovic Orban (care nu au fost, de fapt, ale lui niciodată) i-au fost transferate înapoi lui Călin Georgescu. Membrii biroului electoral au și specificat acest lucru într-un document separat. Este relevant că voturile Elenei Lasconi nu au fost afectate de această greșeală și au rămas aceleași (11) în toate procesele verbale, inclusiv în rezultatele finale afișate pe site-ul AEP. Situația descrisă mai sus poate fi verificată în documentele de mai jos (primul document conține numărul corect, inițial, de voturi obținute de Orban; al doilea surprinde eroarea, în al treilea membrii biroului expun situația, iar al patrulea document, cel final, arată că voturile i-au fost returnate lui Orban):
La Secția 954 din București, de la Facultatea de Drept, s-a întâmplat același lucru. S-a decalat un rând, iar într-un proces verbal intermediar voturile lui Călin Georgescu (38) au ajuns la Ludovic Orban, care de fapt avea doar 1 vot. Ulterior, membrii comisiei electorale și-au dat seama de eroare și au corectat-o, mutând practic înapoi la Călin Georgescu cele 38 de voturi ce îi fuseseră atribuite în mod greșit lui Orban. La final, voturile trecute pe site-ul AEP sunt corecte: Călin Georgescu – 38, Ludovic Orban – 1. Și aici, eroarea nu a afectat în niciun fel voturile Elenei Lasconi, care a rămas permanent cu același număr de voturi, 275, după cum se vede și în rezultatele finale de pe site-ul AEP. Toate documentele pot fi consultate și aici.
Situația se repetă la secția de vot 1278 din sectorul 6 din București, de la Școala Gimnazială 167. În primul proces verbal, cel scris de mână, se observă că Ludovic Orban obținuse 1 vot, Călin Georgescu 85, iar Cristian Diaconescu 39. În procesul verbal redactat pe calculator, lui Ludovic Orban i-au fost trecute cele 85 de voturi ale lui Georgescu, iar acestuia din urmă i-au fost trecute cele 39 de voturi ale lui Cristian Diaconescu. Și aici membrii biroului electoral și-au dat seama de eroare și au corectat-o astfel încât, la final, voturile au fost distribuite corect, după cum rezultă de pe site-ul AEP. Și în această situație voturile Elenei Lasconi au rămas neschimbate (312). Toate documentele pot fi consultate aici.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: