Descoperire stranie. Monede romane, găsite sub un castel din Japonia

Una din monedele romane găsite în Japonia (Urama)
Una din monedele romane găsite în Japonia (Urama)

O colecție de monede rare, vechi de peste 1.500 de ani, a fost găsită într-unul dintre cele mai neașteptate locuri, în Japonia.

Arheologii au fost uimiți de descoperirea ”stranie” a unor monede romane sub ruinele unui castel din Japonia.

Patru monede de cupru au fost găsite în solul de sub castelul Katsuren de pe insula Okinawa. Specialiștii au crezut, inițial, că este vorba de o farsă, însă autenticitatea monedelor a fost confirmată.

Gravurile de pe monede sunt greu de descifrat, fiind grav erodate de vreme, însă analizele cu Raze X au dezvăluit că obiectele purtau imaginea Împăratului Constantin, scrie The Independent.

În timpul escavărilor, începute în 2013, specialiștii au găsit și șase monede otomane din secolul al 17-lea. Monedele romane sunt, însă, mult mai vechi, fiind datate în jurul anului 400.

Monedele au fost găsite îngropate sub un castel din Japonia (Urama)
Monedele au fost găsite îngropate sub un castel din Japonia (Urama)

Cum exact au ajuns acele monede în Japonia este un mister.

Castelul Katsuren a fost un punct important în comerțul pe care japonezii îl făceau cu China și alte țări asiatice, însă istoricii nu știau nimic despre existența unor legături cu Europa în acele vremuri.

”Este o descoperire stranie și interesantă”, a spus Masaki Yokou, purtător de cuvânt al Ministerului nipon al Educației. ”Nu credem că există o legătură directă între Imperiul Roman și Japonia, însă descoperirea arată cât de extinse erau relațiile comerciale cu restul Asiei”, a adăugat acesta.

Monedele vor fi expuse la muzeul din orașul Uruma.

Arheologii români au descoperit o așezare pe care o compară cu Pompei