Arheologii români au descoperit o așezare pe care o compară cu Pompei

Mai multe vase de ceramică, monede de argint și o locuință veche de două mii de ani au fost descoperite în apropiere de Caransebeș. Arheologii români spun că această cercetare le va fi de ajutor să afle o parte din secretele romanilor aduși să colonizeze Dacia.

Potrivit Digi24, specialiștii compară descoperirile cu legendarul Pompei, orașul antic distrus de erupția vulcanului Vezuviu. „Acest oraș se află lângă metropola Daciei romane, lângă Ulpia Traiana Sarmisegetusa ca și Pompeiul care se află în apropiere de Roma. Pompeiul din Banat putem să îi spunem”, a declarat arheologul Adrian Ardeț, responsabilul științific al șantierului arheologic Tibiscum, pentru Digi24.

Situl se întinde pe o suprafață de 30 de hectare, iar arheologii spun că în zonă au trăit oameni gospodari, pentru că au găsit mai multe ateliere pentru prelucrarea fierului și a bronzului. Obiectele descoperite ar putea fi expuse la muzeul de la Caransebeș.

La începutul lunii, un pasionat de căutări de comori a descoperit cu un detector de metale un număr de 91 de monede de argint care datează din perioada geto-dacică. Acestea vor ajunge la Muzeul de Istorie din Focșani.

„Comoara” istorică a fost găsită pe islazul comunei Vânători din Vrancea. Potrivit specialiștilor, monedele sunt într-o stare foarte bună, prezintă pe avers capul lui Zeus cu barbă, iar pe revers un cal în mișcare cu o cruce. Au o greutate cuprinsă între 10 și 13 grame. Urmează să se stabilească de când datează.

Cercetătorii de la Muzeul de Istorie din Focșani cred că ar fi vorba de drahme getice de tip „Drumbăveni”. Imită originalele macedonene, respectiv tetradrahma lui Filip al II-lea.

Arheologii vrânceni vor face mai multe cercetări în zona în care au fost găsiți banii pentru a afla dacă există posibilitatea ca acolo să fie un sit istoric geto-dacic.

Cum poți dormi la cort într-una dintre cele mai frumoase cetăți din România

 

Una dintre cele mai importante cetăți medievale a fost redeschisă oficial

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.