Decizie istorică în România! Referendum pentru demiterea unui primar

Mircea Vlasa, primarul din Pungești. Foto: mondonews.ro

Printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel Brașov a dispus ieri obligarea Prefectului Județului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungești.

Conform Legii administrației publice, 25% dintre cetățenii cu drept de vot pot cere Prefectului organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, atunci când acesta încalcă interesele comunității sau nu își exercită corespunzător îndatoririle care îi revin.

37% dintre cetățenii comunei Pungești au solicitat Prefectului Județului Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, întrucât acesta a încălcat legea și hotărârile judecătorești, nu a depus declarația de interese, nu a organizat audiențe și întâlniri cu cetățenii, nu și-a respectat promisiunile din campania electorală și are o conduită nedemnă față de comunitate.

Prefectul Judetului Vaslui a refuzat organizarea referendumului.

Asociațiile Salvați Bucureștiul, Neuer Weg, România Fără Ei, Eco Civica și câțiva cetățeni din comună au solicitat instanței obligarea Prefectului la organizarea referendumului. S-a constituit dosarul 5687/62/2014, judecat de Tribunalul Brașov și de Curtea de Apel Brașov. Prin decizie definitivă, pronunțară marți, 15 decembrie, Curtea de Apel Brașov a admis cererea și a obligat Prefectul la organizarea referendumului.

„Este o decizie istorică pentru democrația din România. Oamenii trebuie să fie conștienți că primarul trebuie să acționeze pentru a rezolva problemele oamenilor și pentru a acționa în interesul lor, iar atunci când primarul încalcă aceste obligații, cetățenii au posibilitatea legală de a-l demite” a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Mircea Vlasa și gazele de șist

Primarul din Pungești, Mircea Vlasa, este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru modul în care și-a atribuit titlul de proprietate pe terenul pe care l-a concesionat apoi către Chevron. Compania americană a încercat să exploreze în zonă, în căutarea de zăcăminte de gaze de șist, însă opoziția organizațiilor de mediu și a localnicilor s-a dovedit una extrem de puternică.

Scandalul mediatic care a urmat acestui eveniment a determinat o atitudine de revoltă a comunității față de acțiunile primarului, 37% dintre localnici cerând referendumul pentru demitere.

Refuzul prefectului de a da curs unui drept al localnicilor a dus la un nou val de indignare în comunitate, dar și în societatea civilă din România. Folosindu-se de finanțare străină, provenită din fonduri norvegiene, organizațiile și localnicii au reușit să ducă acest caz în instanță, prefectul fiind acum obligat să fixeze o dată pentru acest referendum.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.