Decizie importantă: Datele personale nu se mai dau între instituții fără să fii informat

Curtea de Justiție a Uniunii Europene FOTO: curia.europa.eu
Curtea de Justiție a Uniunii Europene FOTO: curia.europa.eu

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în urma unui proces să autoritățile române sunt obligate să transmită între ele date care au caracter personal doar după ce sunt informate persoanele vizate.

Procesul a pornit de la Cluj, în urma unei sesizări pe care mai mulți avocați de la baroul Cluj care au atacat un protocol privind transferul de date între Casa de Ssigurări de Sănătate și ANAF.

„Totul a început cu un proces colectiv pornit de mai mulți avocați și câțiva notari pe rolul Curții de Apel Cluj, care au avut un litigiu cu Casa de Asigurări de Sănătate. În cadrul acestui proces, noi am adresat Curții de Apel Cluj întrebări preliminare pe care să le trimită CJUE. CJUE a pronunțat hotărârea de ieri, hotărâre care spune că dreptul UE se opune transmiterii între două unități administrative ale aceluiași stat de date cu caracter personal fără acordul sau informarea prealabilă a persoanei vizate.

Această hotărâre este extrem de importantă pentru că demonstrează abuzul fiscal pe care Casa de Sănătate și ANAF l-au produs prin semnarea protocolului pe care noi l-am atacat, abuz care a dus la emiterea a zeci, sute de mii de acte fiscale de executare împotriva contribuabililor, acte nelegale. Cu alte cuvinte, pe baza unui abuz fiscal s-au plătit bani din buzunarele cetățenilor, bani absolut nelegali”, a explicat decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop, citat de Agerpres.ro.

Avocatul a mai spus, într-o conferință de presă, că această decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene se aplică tuturor autorităților administrative din România.

„Hotărârea este importantă pentru că arată că nici de acum încolo două sau mai multe autorități administrative nu vor putea să comunice între ele date personale fără acordul persoanelor respective. Cu alte cuvinte, în momentul în care merg să declar la Fisc venitul meu, doar fiscului i l-am declarat și atât. Fiscul, dacă vrea să comunice propria mea declarație de venit unei alte autorități, trebuie să-mi ceară ori acordul, ori să mă încunoștințeze în prealabil, să arate scopul comunicării unei astfel de informații”, a mai spus avocatul Mircea Pop.

Potrivit Hotnews, surse din ANAF au declarat că această prevedere „ar putea încurca mai multe pe partea de executare silită, după ce că avem deja probleme cu sistemul de justiție care comunică cu întârziere sentințele definitive, timp în care bunurile se devalorizează”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.