Decizia Ministerului Mediului în privința uciderii a aproape 1.700 de urși, lupi și pisici sălbatice

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

„Sutele de mesaje pe care le-am primit, pe diverse canale, ne-au confirmat că am făcut alegerea corectă și m-am bucurat să constat că protecția biodiversității suscită un interes atât de viu în rândul românilor”, a scris, pe Facebook, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, anunțând în același timp că a fost suspendat procudura de emitere a Ordinului de Ministru care propune împușcarea a 1691 de animale sălbatice, strict protejate: 552 de urși, 657 de lupi, 482 de pisici sălbatice.

Perioada de consultare publică privind acest proiect s-a încheiat pe 30 septembrie, iar Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, a afirmat că „deși acest Ordin se dă încă din 2007, nici un Ministru al Mediului nu și-a asumat, în trecut, în mod transparent, lansarea lui în consultare publică, așa cum consider că e firesc. Noi am făcut-o tocmai pentru că este un subiect sensibil, cu multe argumente pro și contra.”

Ministrul Palmer a mai spus că din ordinul de ministru lipsesc mai multe elemente foarte importante și a cerut să se găsească o soluție echilibrată, astfel încât să fie conservate speciile protejate de lege, dar să se aibă în vedere și siguranța oamenilor din zonele vulnerabile.

„În primul rând, avem nevoie de avizul Academiei Române, forul stiintific suprem al țării care, conform legii, are ultimul cuvânt de spus pe studiul ce stă la baza fundamentării proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, împreună cu ICAS și Fundația Carpați.

Toată documentația a fost trimisă la Academia Română încă din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al experților din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – România l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea în premieră. Fără punctul de vedere al Academiei nu am de gând să înaintăm cu această procedură.

În plus, am programat, în perioada următoare, o serie de discuții aplicate cu toți specialiștii implicați. La fel ca mulți dintre dumneavoastră, și eu am o serie de nelămuriri legate de oportunitatea, recomandată prin studiu, privind includerea unor specii în acest Ordin, sau a dimensiunii numărului de intervenții propuse”, a mai subliniat ministrul Mediului.

Cum au reabilitat locuitorii unui oraș din România un parc în doar două zile

https://greatnews.ro/anunt-important-din-medicina-primul-om-din-lume-care-ar-fi-scapat-de-sida/