De ce sunt soldați ruși în Transnistria, teritoriul separatist din Republica Moldova

Casa „Guvernului” și Sovietului Suprem din Transnistria FOTO: Wikimedia Commons
Casa „Guvernului” și Sovietului Suprem din Transnistria FOTO: Wikimedia Commons

Mii de soldați ruși sunt în regiunea separatistă Transnistria, din Republica Moldova. Rusia a vrut să-și păstreze prezența militară în această zonă și după căderea URSS pentru că în Transnistria ar fi peste 21.000 de tone de armament.

În urma armistițiului încheiat în 1992, după războiul izbucnit între pro-rușii din regiune și moldoveni, a fost stabilită prezența rușilor pe teritoriul aflat la granița Republicii Moldova cu Ucraina.

Conflictul a pornit după ce Republica Moldova și-a declarat independența față de URSS. Populația rusofonă din Transnistria, care are acum o populație de aproximativ 500.000 de locuitori, a refuzat să recunoască noul regim de la Chișinău.

Oficial, în Transnistria, așa-zisele forțe militare ruse de „menținerea păcii” ar număr aproximativ 2.000 de soldați.

Președintele rus din timpul conflictului dintre moldoveni și separatiști, Boris Elțîn, a insistat să rămână soldați ruși în zonă pentru o așa-zisă protecție a populației rusofone.

De altfel, aceeași retorică referitoare la o protecție pentru populația rusofonă din Transnistria a continuat-o și Vladimir Putin, potrivit adevarul.ro.

La sfârșitul lunii februarie, așa-zisul Minister al Apărării de la Tiraspol, capitala Transnistriei, a anunțat că începe recrutărilor printre „pacificatori” din zonă, iar în martie vor face antrenamente militare cu cei care au vrut să participe la „cantonamentul” contigentului de luptă.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.