De ce strâng ungurii gunoiul cu căruța?

Ungurii au găsit o soluție de îndeplini cerințele UE fără să cheltuiască prea mulți bani (Youtube)
Ungurii au găsit o soluție de îndeplini cerințele UE fără să cheltuiască prea mulți bani (Youtube)

O localitate din vestul Ungariei a început să strângă deșeurile reciclabile cu ajutorul unor căruțe trase de cai.

Măsura, care este testată în satul Nagyvazsony, propune înlocuirea mașinilor de gunoi cu căruțele trase de cai, într-o încercare de a reduce costurile, dar și de a ajuta mediul înconjurător.

Ideea îi aparține primarului Szabolcs Janos Fabry și face parte din eforturile Ungariei de a se alinia la standardele Uniunii Europene de colectare a gunoaielor reciclabile din fiecare gospodărie.

Dacă o mașină de gunoi costă 50 de milioane de forinți (165.000 de euro), pe o căruță cu cai se vor cheltui doar 4 milioane de forinți (13.000 de euro). Costurile de întreținere ale patrupezilor sunt mult mai mici (n.r. – aproximativ o treime din cât costă mentenanța la o mașină de gunoi).

Căruța cu gunoi ar putea fi o soluție viabilă pentru 75% din districtele guvernamentale maghiare. O soluție similară a fost implementată într-un cartier din capitala Belgiei, Bruxelles, în 2011.

Primarul din Nagyvazsony, care este și un cunoscut crescător de cai, a precizat că este foarte costisitor pentru o comunitate mică să îndeplinească standardele UE în privința deșeurilor reciclabile.

”Prin folosirea unei căruțe trase de cai, economisim bani și ajutăm mediul. În plus, este o măsură care întărește și mai tare adevărul istoric că Ungaria este o țară ecvestră”, a spus edilul într-un interviu.

Dacă înțelegeți limba maghiară, puteți afla mai multe despre această metodă practică și naturală de colectare a gunoiului din clipul de mai jos.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

giphy (2)