D-ale diplomației. De ce nu iese la cină președintele Franței cu cel al Iranului

Hassan Rouhani, președintele Iranului (Wikimedia Commons)
Hassan Rouhani, președintele Iranului (Wikimedia Commons)

Vizita președintelui iranian Hassan Rouhani în Europa va începe în acest weekend în Franța, însă liderul de la Teheran nu va lua cina, nici măcar un prânz sau un mic-dejun, alături de Francois Hollande.

De ce? Potrivit postului de radio francez RTL, citat de Washington Post, iranienii au cerut să nu se servească vin la masă, iar preparatele să fie din carne halal – o solicitare bazată pe codul islamic de conduită, dar care este văzută ca un sacrilegiu culinar în Franța, unde ideile Republicii sunt sfinte.

Diplomații francezi au oferit un mic-dejun fără alcool, însă iranienii au refuzat, spunând că ar fi o soluție ”zgârcită”. Acum, cei doi lideri se vor întâlni față în față doar pentru o scurtă discuție.

Este prima vizită în Europa a lui Rouhani ca preșdinte al Republicii Islamice, țară care va ieși în curând de sub sancțiunile financiare care îi fuseseră impuse de către Occident.

Rouhani se va mai întâlni mai întâi cu premierul italian Matteo Renzi, apoi cu Papa Francisc, iar apoi va ajunge în Franța, unde va ține un discurs la sediul UNESCO și va discuta cu demnitari și oameni de afaceri.

Recomandările editorilor GreatNews: