Cum arată un spital în România secolului XXI. Saloane cu mucegai și băi insalubre

spitalul judetean calarasi
Spitalul Județean Călărași. Foto: Captură digi24.ro

Mii de copii sunt trataţi în condiţii îngrozitoare la Secţia de Pediatrie de la Spitalul Judeţean Călăraşi: saloanele sunt pline de mucegai, paturile sunt vechi de 40 de ani, iar băile sunt insalubre. În vreme ce medicii şi asistentele se declară învinşi de lipsa banilor şi de frecvenţa cu care se schimbă conducerea, actualul manager se plânge că abia reuşeşte să plătească datoriile spitalului, relatează digi24.ro.

Grupul sanitar al Secției de Pediatrie de la Spitalul Călărași arată jalnic, iar saloanele secției completează imaginea dezolantă. Secția de Pediatrie a fost inaugurată în 1986, iar de atunci reparațiile au fost făcute rar şi incomplet. Sutele de sesizări scrise de mamele copiilor internaţi şi chiar de şefa de secţie au rămas fără răspuns.

Renovarea și consolidarea clădirii ar costa două milioane de lei, dar Consiliul Judeţean Călăraşi, care trebuie să asigure finanţarea, găseşte explicații în loc de bani. „Corpul acesta, deşi este mai nou, prezintă un pericol seismic. Noi nu am putut să reabilităm secţiile datorită faptului că trebuie făcută consolidarea”, a declarat Marian Dinulescu, vicepreşedintele CJ Călăraşi.

Consiliul Județean susţine că a făcut reparaţii de peste trei milioane de lei în ultimii şapte ani la spitalul judeţean. Însă la Secția de Pediatrie nu se observă îmbunătățiri.

„Bugetul spitalului este restrâns. Cu un meșter și cu o găleată de var sau o cutie de vopsea nu se poate renova o secție”, a explicat Constantin Ioniță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Călărași.

Acum, autorităţile locale promit că în două săptămâni secția va fi igienizată, iar apoi renovată. Ministerul Sănătăţii a trimis anul trecut inspectorii să controleze spitalul. Aceștia au închis bucătăria şi au constatat diverse alte probleme.

Recomandările editorilor GreatNews:

Genii în licee românești. Elevi, în competiție NASA
O crescătorie de cai, unică în România, ar putea fi desființată
O aplicație de Android ne învață cum să scriem corect în limba română