O crescătorie de cai, unică în România, ar putea fi desființată

Crescătoria de cai Ruşeţu, unică în România, se află în pericol de a fi desființată din cauză că terenul pe care se află aceasta ar putea fi retrocedat.

Academia de Ştiinte Agricole din Bucureşti este cea care revendică în instanță, drepturile asupra terenului.

În aceste condiții, nu doar crescătoria este în pericol, ci și materialul genetic obținut de-a lungul timpului la Ruşeţu. Conducerea hergheliei şi Direcţia Silvica Buzău care o administrează se tem că cei 300 de cai vor deveni istorie.

Dacă suprafaţa hergheliei Ruşeţu şi grajdurile vor fi retrocedate celor care cer asta în instanţă, soarta celor 300 de cai va fi incertă, după cum relatează stiri.tvr.ro.

Herghelia de la Rușețu a fost înființată în 1919, printr-un decret al Regelui Ferdinand, pe terenurile domeniilor coroanei, iar caii fac parte din patrimoniul statului. La fel şi cele 700 de hectare pe care se află grajdurile, fânarele şi culturile care asigură hrana cailor.

Acum, Academia de Ştiinţe Agricole din Bucureşti revendică în instanţă proprietatea întregului teren pe care se află crescătoria. Până acum, Academia de Ştiinţe Agricole a obţinut deja în instanţă 1.000 de hectare situate chiar lângă crescătorie.

Terenul astfel obținut a fost concesionat unei firme private şi nimeni nu ştie ce soartă vor avea până la urma pământurile hergheliei.

 

Recomandările editorilor GreatNews:

Fără bani: Locul unde îți plătești consumația cu îmbrățișări

Un român, ales Fotograful anului 2014 în Australia
Genii în licee românești. Elevi, în competiție NASA
Traian Băsescu, din nou bunic. Cum arată fiul Elenei Băsescu