Camera Deputaților a adoptat, cu 266 de voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă” și 8 abțineri, proiectul de lege prin care este reglementată carantina și izolarea în cazul persoanelor infectate sau suspectate de infecția cu COVID-19.
După lungi dezbateri, iată care sunt principalele prevederi adoptate de deputați:
Izolarea poate fi obligatorie pentru bolnavi dacă medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară; informeaza Direcția de Sănătate Publică care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual.
Această izolare poate fi făcută și la domiciliu, pentru pacienții asimptomatici.
Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor/ Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Și carantina poate fi la domiciliu sau în spații destinate pentru acestui lucru.
Cei care părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia.
Mai mult, în situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, informează Direcția de Sănătate Publică care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual.
Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
Prin hotărâre a Guvernului se stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu, sau în unități sanitare, precum și lista unităților sanitare de bază, în care se tratează.
De asemenea, procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății. Nu pot fi carantinate bunurile de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătății.
Camera Deputaților este doar prima cameră sesizată în acest caz, proiectul de lege urmând să ajungă în regim de urgență la Senat, care este for decizional.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: