Cum alegi o mașină second-hand: Peste 1,1 milioane de mașini second-hand au fost vândute în România anul trecut, de peste zece ori mai multe decât autovehiculele noi.
Cum alegi o mașină second-hand. Potrivit datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), anul 2017 a fost cel mai activ din istoria pieței mașinilor second-hand, iar 2018 se anunță a fi la fel de agitat.
Drept comparație, în 2016, piaţa maşinilor rulate ajunsese la 641.909 de unităţi.
În acest articol vă oferim câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să faceți cea mai bună alegere când vine vorba de achiziționarea unui automobil second-hand.
În 2017, tranzacţiile cu maşini rulate pe plan intern (reînmatriculările) au înregistrat un record, de peste 496.000 de unităţi, în creştere cu 99% comparativ cu anul 2016. Românii au cheltuit peste 600 de milioane de euro cu mașinile second-hand anul trecut.
Cum alegi o mașină second-hand
1. Stabilește-ți un buget
Stabilirea bugetului este una dintre cele mai importante etape în procesul de achiziționare a unei mașini second hand. Pe lângă banii pe care îi vei plăti pe mașină, gândiți-vă și la cheltuielile imediate pe care trebuie să le faci cu aceasta.
Cum alegi o mașină second-hand? Nu accepta prima ofertă care îți iese în cale. Poți merge la târguri de mașini sau poți da câteva ture pe internet, pe site-urile de specialitate.
Un loc foarte bun unde îți poți începe căutările sunt site-urile de executări silite auto. Prețurile sunt mai mici, iar mașinile sunt verificate înainte de a fi scoase la vânzare de specialiști. Garanția oferită de bănci este un mare plus în cazul mașinilor second-hand.
2. Consultă un specialist
Chiar dacă ai o părere bună despre cunoștințele tale tehnice, este întotdeauna o idee bună să apelezi și la o a doua opinie. Când mergi să alegi mașina second-hand, ia cu tine pe cineva care se pricepe la mașini.
Consultă și site-urile unde poți verifica detaliile mașinii pe care o cumperi, cum ar fi seria șasiului, cât și prețul corect pentru automobilul pe care îl dorești.
Dacă nu ai niciun prieten priceput în sfera automobilismului, există site-uri care îți pun la dispoziție specialiști.
Cum alegi o mașină second-hand
3. Inspectează atent și fără grabă mașina second-hand
Nu îți place cum se aude motorul, renunță! Caută urme de rugină la caroserie. Privește cu atenție vopseaua, să fie uniformă. Fii atent la uzura pedalei de frână și la cât de corodată este bateria.
Pe lângă gusturi, trebuie să țineți cont și de micile detalii. Ideal, când alegi o mașină second-hand, aceasta ar trebui să aibă, optim, 3-4 ani vechime. Nu sunt probleme deosebite nici cu autoturismele vechi de până la 8 ani, însă apoi, vizitele la service încep să fie tot mai dese.
Verifică kilometrii reali, aceasta se face în sistemul informatic al service-urilor unde i s-au făcut reviziile. Pentru o evaluare tehnică optimă, vizitați un service al producătorului.
4. De unde o cumperi
Dacă nu aveți deloc încredere în persoanele particulare și nu vreți să riscați să cumpărați o mașină mai puțin avantajoasă, există și dealeri autorizați de automobile second-hand.
Cu toate că prețurile sunt mai mari, iar chilipirurile mai rare, comercianții autorizați de mașini vă pot vinde mașina second-hand în rate sau în leasing. Mai mult, un dealer autorizat este obligat să vă ofere un istoric de service ”sincer”.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: