Cum a tăiat PSD indemnizațiile pentru mamele plătite pe drepturi de autor

Foto: Facebook / Tibi Bologh

Începând de anul acesta, mamelor cu venituri din drepturi de autor nu li se mai iau în considerație aceste venituri la calculul indemnizației. Nici măcar atunci când drepturile de autor au reprezentat singurul lor venit, pentru care au plătit impozit și contribuții.

Chiar dacă au contribuit la bugetul de stat, mamele care sunt plătite pe contract de drepturi de autor – cum este remunerată preponderent în cazul profesiilor liberale – nu vor beneficia nici de concediu, nici de indemnizație.

Cum s-a ajuns aici? Totul pleacă de la ”Revoluția fiscală” gândită de PSD prin Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

În toamna anului trecut, Guvernul a aprobat trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, care este obligat să achite 25% contribuție socială și 10% contribuție la sistemul de sănătate.

”Revoluția fiscală” a prevăzut și depunerea unei declarații unice (n.r. – Declarația 600) de către persoanele care câștigă bani din activități independente. Peste 200.000 de români au mers la ghișeele ANAF, care încă nu dispune de un sistem electronic de plată decent.

Angajatorii au fost apoi forțați, de Ordonanța de Urgență 18/2018, să rețină la sursă contribuțiile, în timp ce persoanele care au atât contract de muncă, dar și venituri din drepturi de autor să plătească taxe doar pentru o sursă de venit.

USR: ”Ministerul Muncii a uitat să actualizeze legea”

”PSD nu se oprește niciodată din hoție și incompetență, nici măcar atunci când e vorba despre mamele cu copii mici”, a scris deputatul USR Iulian Bulai.

”Artiste, arhitecte, jurnaliste, scriitoare, traducătoare, IT-iste și, în același timp, proaspete mămici? Ei bine, PSD a avut grijă ca indemnizația lor de creștere a copilului să fie mai mică sau spre deloc.

Ultima modificare a Codului fiscal a scos drepturile de proprietate intelectuală din definiția activităților independente, dar Ministerul Muncii (și al… Justiției Sociale) al Liei Olguța Vasilescu a «uitat» să actualizeze ca atare și OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor”, a explicat parlamentarul.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: