Ponta pune creșterea economică pe seama lui Dumnezeu care ține cu oamenii buni

Ponta pune creșterea economică pe seama lui Dumnezeu sursa foto: gov.ro

Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică.

PIB-ul a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie, potrivit datelor publicate de INS.

După anunțarea rezultatelor INS, premierul Victor Ponta a declarat că „este o zi bună pentru România” și că „Dumnezeu ține cu oamenii buni”.

„Este o zi bună pentru România și mă bucur că datele puse la dispoziție în mod oficial de INS confirmă optimismul nostru. În ultimele zile, fiind campanie, s-a vorbit de recesiune, de dezastru (…). Au fost doar vorbe de campanie. Mi-am dorit ca azi datele să arate adevărul, pentru că vreau ca lucrurile să meargă bine în România și se pare că Dumnezeu ține cu oamenii buni și cu românii”, a spus premierul Victor Ponta, citat de digi24.ro.

Datele provizorii ale INS indicau scăderea economiei

Evitarea recesiunii a fost posibilă deoarece PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%.

Și asta în ciuda faptului că, inițial, datele provizorii anunţate anterior de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% pe primul trimestru şi de 0,9% pe al doilea trimestru.

„În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi  (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013”, se arată în comunicatul INS.

Revizuirea indică o ajustare în sus cu 0,6 puncte procentuale în trimestrul I şi cu 0,6 puncte procentuale pe al doilea trimestru.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni ale anului 2014, PIB-ul a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

 

Recomandarea editorilor Great News:

Guvernul vrea să renunțe la cota unică de 16% și să crească impozitele