Guvernul vrea să renunțe la cota unică de 16% și să crească impozitele

Începând din 2016, Guvernul intenționează să renunțe la cota unică de 16% și plănuiește să introducă impozitarea progresivă a veniturilor.

Pe de altă parte, analiştii financiari atenționează că nu există obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, întrucât declararea venitului se face în 2016.

Astfel, veniturile românilor ar urma să fie impozitate în trei trepte, de 15%, 25% și 35%, după cum reiese dintr-un document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) și ministrul delegat pentru Buget, document prezentat de mediafax.ro.

O altă propunere cuprinsă în același document este creşterea impozitelor locale pe terenuri şi imobile cu 25%, din 2015, iar o altă majorare similară să fie aplicată și din 2016.

„Creşterea cu 25% a impozitelor pe proprietate şi cu încă 25% în 2016”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, un comunicat al Ministerului Finanțelor neagă majorarea arătând că „impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri şi pentru mijloacele de transport vor fi menţinute la nivelul actual, în condiţiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite şi taxe locale”.

Cu toate acestea, propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, iar o majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentată şi în proiectul de Cod Fiscal publicat în vara acestui an de Ministerul Finanţelor Publice şi retras ulterior de pe site-ul instituţiei.