Copilul care a împărțit o națiune în două

familia racz
Familia Racz. Foto: Pagina de Facebook Egymillióan Rácz Péter Rikárdóért

Primul copil născut în Ungaria în anul 2015 a venit pe lume într-o familie de romi. În trecut, părinții săi nu au avut niciodată vreun contact cu presa, însă acum s-au trezit în mijlocul unei dezbateri naționale despre rasism, relatează BBC.

Rikardo Racz s-a născut în orașul Mako la un minut după miezul nopții, în urmă cu 5 săptămâni. A devenit primul copil născut în Ungaria în 2015, iar presa locală și cea centrală au scris despre nașterea sa și au publicat o fotografie a părinților – Peter și Sylvia – ținându-l în brațe pe micuțul Rikardo.

În acele zile, Elod Novak, vicepreședinte al Jobbik, partid de extremă dreapta, a postat fotografia respectivă pe Facebook, alături de o fotografie a sa în care era însoțit de soție și de cei 3 copii. În comentariul postat odată cu fotografia, reprezentantul Jobbik menționa că Rikardo era cel de-al treilea copil al unei țigănci de 23 de ani. El a adăugat că „numărul maghiarilor nu doar că scade dezastruos, însă în curând vom deveni o minoritate în propriile noastre case”: “Când va veni ziua în care vor decide să schimbe numele Ungariei? Și când vom aborda, într-un final, cea mai mare problemă a țării noastre?”.

Comentariul lui Elod Novak a declanșat o avalanșă de critici, dar și de aprobări. Nașterea lui Rikardo pare să oglindească atât rasismul, cât și anti-rasismul din Ungaria, mai notează BBC.

„Se înmulțesc precum șobolanii, ca paraziții”, era un comentariu tipic din partea celor care erau de partea vicepreședintelui Jobbik.

„Tot ceea ce ne diferențiază este culoarea pielii. Avem aceleași inimi”

Familia lui Rikardo este singura familie romă care locuiește într-un mic sat de la marginea orașului Mako. Părinții micuțului spun că se înțeleg bine cu toată lumea și că nu au avut niciodată de suferit din cauza ostilității sau a rasismului. Peter tocmai își dă examenul pentru a putea conduce tractoare și combine, iar cele două fiice ale sale încă sunt la grădiniță.

„Oamenii nu ar trebui să fie stigmatizați din momentul nașterii”, a comentat Sylvia, mama lui Rikardo. „Când fiul meu va avea 18 ani, el poate decide dacă vrea să se identifice ca rom sau nu. Nu este vina lui că a venit pe lume la câteva momente după miezul nopții. Poate că exista rasism în Ungaria și înainte, dar noi nu l-am simțit. Nouă ne place să locuim aici. Toată lumea este drăguță cu noi. Acum, copilul meu îmi dă puterea să trec prin tot”, a mai spus femeia.

„Tot ceea ce ne diferențiază este culoarea pielii. Avem aceleași inimi, sânge și suflete. Rikardo va merge la grădiniță și la școală și va învăța o meserie, ca orice alt copil”, a explicat Peter.

Elod Novak a refuzat să își ceară scuze pentru comentariile rasiste și chiar a sugerat că tatăl copilului este cel care ar trebui să își ceară scuze.

output_UjjRiO

Recomandările editorilor GreatNews:

Troc, proiectul prin care trei tineri îi ajută pe săraci
Victor Ponta îi compară pe Băsescu şi Udrea cu Nicolae şi Elena Ceauşescu
Adolescentă din România, admisă la trei licee din Anglia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.