O elevă din Târgu Jiu va urma ultimii doi ani de studii liceale într-o unitate de învățământ din Anglia. Ana Maria Ose a fost admisă la trei licee și a avut privilegiul să și-l aleagă pe cel care îi place mai mult.
Totul a început în septembrie 2014, când Ana Maria a depus câte un dosar de intenție la mai multe licee din Anglia. Spre surprinderea ei, a aflat că a fost admisă nu la unul, ci la trei dintre liceele la care a aplicat.
Ajunsă în Anglia pentru a alege între un liceu de lângă Londra, unul din Canterbury și unul din apropierea orașului Birmingham, Ana Maria l-a ales pe cel din urmă.
Tânăra este elevă în clasa a X-a la liceul “Ecateria Teodoroiu”, dar în Anglia va trece direct în clasa a XII-a.
„O să fac ultimii doi ani acolo. În Anglia, sistemul educaţional preuniversitar are o durată de 13 ani, dar eu o să intru direct în clasa a XII-a, pentru că mi se va echivala clasa a XI-a“, explică Ana Maria, în Adevărul.
În Marea Britanie, eleva o sa aibă parte de un cu totul alt model de învățământ. Unul vizibil mai pragmatic. Ana Maria va studia la nivel înalt biologie, chimie și franceză și la nivel standard engleză, matematică și psihologie. După liceu, eleva vrea să dea la medicină tot în Anglia.
„Foarte mulţi fac facultatea de medicină cu perspectiva de a lucra în străinătate pentru că sunt câştiguri mai bune, dar o parte din ei pleacă şi din timpul liceului cu perspectiva de a urma o facultate şi de a rămâne acolo. Probabil că învăţământul românesc este mai puţin pragmatic şi este bazat pe teorie. Or, occientalii şi viaţa au demonstrat că trebuie mai mult pragmatism în perioada asta de liceu şi de şcoală generală, lucru care învăţământului românesc îi cam lipseşte“, este de părere profesoara de chimie a Anei, Raveca Manta.
Cum a decurs admiterea
– septembrie 2014 – Ana Maria a depus dosare (cu fișe matricole, dar și activitățile extrașcolare contează foarte mult) pentru admiterea la mai multe licee din Anglia;
– imediat a susținut examene, într-o sală cu camere video de la Consiliul Britanic din București;
– după două luni, a aflat că a fost admisă;
– după o vizită în Anglia, unde a văzut toate cele trei licee, l-a ales pe cel care i-a plăcut cel mai mult, cel de lângă Birmingham.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor greatnews.ro:
Mica Elveție. Transalpina Ski Resort, paradisul montan din nordul Olteniei
Un primar din România a demisionat pentru un loc de muncă în Germania
Bilanțul UDMR, după 25 de ani. Kelemen Hunor face apel la solidaritate și unitate
Top reducerile momentului la electronice și electrocasnice
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:
liceele britanice nu sint nici pe departe asa de extraordinare pe cat cred romanii…….matematica de exemplu se face la un nivel mult mult mai scazut decat in Romania. O mare parte din elevii din UK nu stiu nici macar table inmultirii cand termina liceul. Normal ca au primit-o…..daca esti un elev mediocru in Romania acolo vei fi sigur in top 3 al respectivului liceu. Spun asta pt ca am pe cineva din familie care lucreaza intr-un liceu de top din UK ca si professor si mi-a povestit multe despre ,,extraordinarele” scoli britanice
La liceu in Anglia nu se da admitere. Inscrierea unui copil sub 18 ani se face automat conform varstei la ce liceu este mai aproape de casa sau la ce liceu sunt locuri. Invatamantul este obligatoriu si gratuit. Orice tanar din Romania care are o adresa in Anglia (o matusa un unchi parintii etc ) se inscrie la liceu si gata. E simplu, nu se da concurs, nici macar examen de limba…. Clasa a12-a este clasa in care sunt toti copiii de varsta ei. Aici copiii intra in clasa pregatitoare la 4 ani la cinci ani sunt in clasa I, la 16 ani sunt clasa a12a. Asadar, daca doriti invatamant de mare tinuta si calitate pentru adolescentii romani cu rude in Anglia rugati-i sa vi-i primeasca la ei, dati-i in ingrijire notariala si se rezolva. Nu e mare filosofie. Eu am venit in Anglia cu un minor pe care l-am inscris la liceu fara niciun fel de problema. Ulterior a venit mama lui.
Invatamintul preuniversitar britanic este de 13 ani pentru ca scoala incepe la 5 ani si se termina la 18. Ea va trece in clasa a 12-a pentru ca acolo este clasa echivalenta virstei ei, nu pentru ca i se ”echivaleaza” clasa a 11-a. Clasa a 12-a si a 13-a in UK se numesc 6’th form sau college, si la finalul lor va sustine A-levels, echivalentul bac-ului nostru, iar in functie de rezultatele obtinute va fi admisa la o universitate britanica.
Imi pare rau sa te dezamagesc dar, numai dupa 3 ani de rezidenta vei putea aplica la universitate, 3 ani dovediti. La fel si pentru student loan (universitate te cost £9000 pe an si ma indoiesc ca ti-o permiti) si eu am petrecut 3 ani in colegiile britanice si acum in universitate si intradevar, nu sunt asa grozave, atat doar ca pun accent pe chestiile practice.
Așa este. Dacă as putea da timpul înapoi as tine copilul in țară. Invatamantul in sistemul englezesc e de tot râsul. Școala românească e f buna pentru cine vrea sa invete ,bineînțeles