Adolescentă din România, admisă la trei licee din Anglia

O elevă din Târgu Jiu va urma ultimii doi ani de studii liceale într-o unitate de învățământ din Anglia. Ana Maria Ose a fost admisă la trei licee și a avut privilegiul să și-l aleagă pe cel care îi place mai mult.

Totul a început în septembrie 2014, când Ana Maria a depus câte un dosar de intenție la mai multe licee din Anglia. Spre surprinderea ei, a aflat că a fost admisă nu la unul, ci la trei dintre liceele la care a aplicat.

Ajunsă în Anglia pentru a alege între un liceu de lângă Londra, unul din Canterbury și unul din apropierea orașului Birmingham, Ana Maria l-a ales pe cel din urmă.

Tânăra este elevă în clasa a X-a la liceul „Ecateria Teodoroiu”, dar în Anglia va trece direct în clasa a XII-a.

„O să fac ultimii doi ani acolo. În Anglia, sistemul educaţional preuniversitar are o durată de 13 ani, dar eu o să intru direct în clasa a XII-a, pentru că mi se va echivala clasa a XI-a“, explică Ana Maria, în Adevărul.

În Marea Britanie, eleva o sa aibă parte de un cu totul alt model de învățământ. Unul vizibil mai pragmatic. Ana Maria va studia la nivel înalt biologie, chimie și franceză și la nivel standard engleză, matematică și psihologie. După liceu, eleva vrea să dea la medicină tot în Anglia.

„Foarte mulţi fac facultatea de medicină cu perspectiva de a lucra în străinătate pentru că sunt câştiguri mai bune, dar o parte din ei pleacă şi din timpul liceului cu perspectiva de a urma o facultate şi de a rămâne acolo. Probabil că învăţământul românesc este mai puţin pragmatic şi este bazat pe teorie. Or, occientalii şi viaţa au demonstrat că trebuie mai mult pragmatism în perioada asta de liceu şi de şcoală generală, lucru care învăţământului românesc îi cam lipseşte“, este de părere profesoara de chimie a Anei, Raveca Manta.

Cum a decurs admiterea

– septembrie 2014 – Ana Maria a depus dosare (cu fișe matricole, dar și activitățile extrașcolare contează foarte mult) pentru admiterea la mai multe licee din Anglia;

– imediat a susținut examene, într-o sală cu camere video de la Consiliul Britanic din București;

– după două luni, a aflat că a fost admisă;

– după o vizită în Anglia, unde a văzut toate cele trei licee, l-a ales pe cel care i-a plăcut cel mai mult, cel de lângă Birmingham.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Mica Elveție. Transalpina Ski Resort, paradisul montan din nordul Olteniei
Un primar din România a demisionat pentru un loc de muncă în Germania
Bilanțul UDMR, după 25 de ani. Kelemen Hunor face apel la solidaritate și unitate
Top reducerile momentului la electronice și electrocasnice