Controale la un gigant din industria lemnului

Ministerul Mediul face în această dimineață controale la sediile din Sebeș și Rădăuți ale companiei Holzindustrie Schweighofer, potrivit unor surse ale jurnaliștilor de la Hotnews.ro. Controalele ar avea loc în contextul acuzațiilor că grupul austriac ar accepta și ar recompensa lemnul tăiat ilegal în pădurile din România.

În urmă cu două săptămâni, ONG-ul Environmental Investigation Agency, care are birouri la Washington și Londra, a prezentat un film din care reiese că reprezentanții companiei austriece Holzindustrie Schweighofer în România ar accepta și ar încuraja tăierile ilegale în pădurile din România.

„În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România. În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari.

Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decât atât, aceștia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn”, a transmis ONG-ul într-un comunicat de presă.

După prezentarea acestui film, austriecii au anunțat că vor face o anchetă. „Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință. Toate persoanele implicate în procesul de achiziționare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaților săi”, au anunțat reprezentanții companei austriece.

Noul Cod Silvic le impune companiilor mari să cumpere sau să proceseze doar 30% din fondul forestier național. Legea a ajuns la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată, însă a fost retrimisă la Parlament, susținând că forma actuală limitează activitatea operatorilor economici.

Recomandările editorilor GreatNews:

TOP. Cele mai bune țări în care să fii mamă
Tratament revoluționar pentru hepatita C, disponibil și în România
Un producător de vinuri vrea să cumpere marca Steaua

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.