Condiția pusă de patriarhul Daniel ca Biserica Ortodoxă să fie impozitată

Biserica Ortodoxă Română declară, printr-un comunicat de presă, că este deschisă pentru o discuție cu privire la tema impozitării veniturilor sale. Însă condiția principală este să fie luate în discuție și retrocedările sau compensații de la Stat pentru bunurile care au fost confiscate în vremea comunismului.

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română mai spune că până acum au fost retrocedate doar o parte din bunurile confiscate de regimul comunist.

„Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat. Cele aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.), pentru susţinerea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susţinute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. (…) Reamintim că statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susţinute pentru contribuţia lor la viaţa societăţii”, mai spun reprezentanții Patriarhiei.

De asemenea, aceștia mai spun și că „proprietățile și veniturile bisericești sunt astăzi folosite pentru susținerea multiplelor activități derulate de Biserică în societatea românească”.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat săptămâna trecută că s-ar putea impozita și veniturile Bisericii, inclusiv cele provenite din vânzarea lumânărilor sau ale obiectelor de cult.

emag

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG televizoare. Cele mai atractive oferte de zilele acestea
Reduceri eMAG la electrocasnice mari. TOP oferte la frigidere, mașini de spălat, aragaze
Muncește și călătorește. Locuri de muncă pe vase de croazieră
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Marea Britanie, Olanda. Salarii de peste 3.000 de euro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.