Cea mai dezvoltată comună din România s-a îmbogățit din bani europeni și sfidează sărăcia

dumbrăvița
Biserică din comuna Dumbrăvița. Foto: dumbravitatimis.ro

Comuna Dumbrăvița din judeţul Timiş sfidează sărăcia din România: localitatea are în construcţie o sală polivalentă, a inaugurat recent un centru de afaceri, este înconjurată de şase benzinării, iar un metru pătrat pentru un teren intravilan ajunge şi la 120 de euro.

Sătui de agitaţia oraşului şi dornici de linişte, peste 2.000 de oameni s-au stabilit în Dumbrăviţa în ultimii trei ani. Comuna Dumbrăviţa din judeţul Timiş se află la 6 kilometri distanță de Timișoara, relatează digi24.ro.

Investiţiile ambiţioase prin fonduri europene au făcut ca localitatea să iasă din tipar. În luna noiembrie a acestui an se va termina şi complexul destinat competiţiilor sportive. Se va ridica o sală polivalentă ce va costa 1,3 milioane de euro şi se va întinde pe o suprafaţă de 2.000 metri pătrați.

Complexul va cuprinde o sală de sport cu vestiare, o sală de conferinţe, un spaţiu pentru expoziţii şi un infocentru turistic. Meciurile de handbal, volei, baschet sau tenis vor putea fi urmărite din tribunele ce vor avea o capacitate de 500 de locuri.

În 2014, în aceeaşi comună s-a inaugurat un centru de afaceri, ridicat cu aproape un milion de euro, bani europeni. Acum se lucrează la un centru de zi pentru îngrijirea copiilor, iar autorităţile mai au în plan extinderea unei linii de troleibuz, care să facă legătura cu Timişoara.

Noi proiecte: un cămin cultural, un liceu, un bazin de înot

Iar proiectele nu se încheie aici. „Am pregătit câteva documentaţii, proiecte pentru un cămin cultural, un liceu şi pentru un bazin de înot”, a spus Victor Malac, primarul comunei Dumbrăviţa.

Potrivit unui studiu elaborat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare în 2013, comuna Dumbrăviţa din judeţul Timiş este cea mai dezvoltată localitate din România.

dumbrăvița
Casă din comuna Dumbrăvița. Foto: dumbravitatimis.ro

Clasamentul a fost întocmit pe baza Indicelui de Dezvoltare Socială Locală (IDSL), care ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţa de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor şi categoria de mărime a localităţii. Dumbrăviţa este urmată de oraşul Voluntari şi de comuna Corbeanca, situate în judeţul Ilfov, de Predeal, Cluj-Napoca, Buşteni, Sibiu, Sinaia, Bucureşti şi Timişoara.

În ultimii ani, populaţia comunei a crescut considerabil, lucru resimţit şi în preţul terenurilor. Potrivit agenţiilor imobiliare, un metru pătrat de teren intravilan în Dumbrăviţa este cuprins între 80 şi 120 de euro.

Dumbrăviţa are aproape 10.000 de locuitori, pe cele aproape 2.000 de hectare de teren pe care se întinde.

dumbrăvița
Concurs în comuna Dumbrăvița. Foto: dumbravitatimis.ro

Secretul Dumbrăviței: Investiții puternice și fonduri europene

Comuna Dumbrăviţa a fost mereu o localitate bogată. A fost întemeiată în 1891 de către 133 de familii înstărite de colonişti maghiari, sosiţi de la Szentes. S-a construit un sat modern pentru acele vremuri, cu alei largi, după defrişarea unei părţi din Pădurea Verde, relatează adevarul.ro. Majoritatea locuitorilor erau de religie reformată, iar în anul 1901 a fost sfinţită biserica reformată din localitate, una din cele mai frumoase lăcaşe de cult de acest rit din Banat.

În ultimii ani comuna Dumbrăviţa a cunoscut o puternică dezvoltare datorată poziţiei faţă de Timişoara, localitatea tinzând să devină o suburbie a capitalei Banatului. Astfel, în jurul vetrei satului a început construcţia cartierelor de vile. Printre cei care au casă în Dumbrăviţa se află numeroşi oameni de afaceri, directori de companii, profesori universitari, avocaţi, magistraţi, medici, dar şi persoane cunoscute în mass-media, precum Ilie Năstase cu Brigitte Sfăt, fotbaliştii Dan Alexa sau Costel Pantilimon.

Au fost atrase firme mari, printre care cei mai importanţi contribuabili sunt cei de la Dunca Expedition (care aduce în bugetul local în jur de 300.000 de euro pe an), Bontimes, Fropin, Kaufland sau Petrom. Dumbrăviţa nu duce lipsă de facilităţile unui oraş modern: are şcoală şi grădiniţă de nivel european, activităţi sociale, culturale şi sportive. Cea mai cunoscută echipă din Dumbrăviţa este cea de tenis de masă-fete, care evoluează în Superliga naţională.

Un mare merit la dezvoltarea Dumbrăviţei le-au avut proiectele europene: în perioada 2007-2013 au fost atrase peste trei milioane de euro. „Am avut 15 proiecte transfrontaliere cu Ungaria. Aceste proiecte erau considerate soft. De-abia acum, pentru ciclul 2014-2020, vor fi cele hard. Tot printr-un proiect transfrontalier vom face şi asfaltări de drumuri în cartierele de vile, pentru că în noile cartiere sunt probleme”, a declarat Nicolae Constantin, project manager la Primăria din Dumbrăviţa.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cea mai curajoasă bunicuță din România. Cum a demascat trei hoți
Comoara ascunsă de pe coasta Israelului. Bogății neprețuite, găsite din întâmplare
O tânără de peste Prut a primit cea mai neașteptată cerere în căsătorie