Comoara ascunsă de pe coasta Israelului. Bogății neprețuite, găsite din întâmplare

Mai mulți scafandri au găsit un tezaur uluitor: peste două mii de monede de aur, ascunse timp de un mileniu pe fundul Mării Mediterane, în apropierea coastei israeliene.

Este cea mai mare descoperire de monede de aur din istorie în această zonă. Banii datau din vremea Califatului Fatimid, care a condus regiunea în perioada 909-1171.

Monedele au fost găsite din întâmplare de un grup de scafandri, în apropierea portului antic Cezarea. Tezaurul cântărește nouă kilograme și este considerat ”neprețuit” de autoritatea israeliană în arheologie.

”La început au crezut că au găsit o monedă de jucărie și abia după ce și-au dat seama că este veritabilă și au găsit mai multe, scafandrii s-au întors la țărm și l-au informat pe directorul clubului de scufundări despre descoperiere”, se menționează într-un comunicat citat de ”The Guardian”.

Escavațiile sunt încă la început, însă arheologii sunt aproape convinși că este vorba de epava unei nave în care se aflau taxele colectate de conducătorii Egiptului din acea vreme.

”Poate că banii erau folosiți la plata salariilor garnizoanei militare a fatimizilor din Cezarea. O altă teorie este că monedele aparțineau unei nave comerciale mari, care făcea negoț cu orașele de pe coasta Mării Meditarane”, a declarat Kobi Sharvit, directorul departamentului israelian de arheologie marină.

Tezaurul, care ar fi fost dezvelit de câteva furtuni puternice din timpul iernii, a intrat imediat în proprietatea statului, iar cei care au făcut descoperirea nu au primit nicio recompensă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea româncei care a fost desemnată „cea mai bună asistentă” din Anglia
Campanie pe Facebook, pentru consumul de produse locale
O nouă ofertă extraordinară: 9,99 euro biletul de avion pe ruta Bucureşti–Bruxelles