Comuna din România care intră în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă funie de usturoi

cea mai lungă funie de usturoi
Funie de usturoi făcută în localitatea Copălău. Foto: Cosmin Zamfirache via adevarul.ro

O familie din localitatea botoşăneană Copălău a legat căţei de usturoi într-un cordon lung de 300 de metri, o performanţă în curs de certificare pentru Cartea Recordurilor, informează adevarul.ro.

De sărbătoarea comunei, învăţătoarea Cătălina Mursa (36 de ani) a decis să facă o cunună uriașă de usturoi. După aproape trei luni de trudă şi peste 300 de kilograme de usturoi consumate, funia a fost terminată la sfârşitul săptămânii trecute. A fost măsurată şi are 304 metri lungime.

Oficialităţile spun că a fost depăşit recordul mondial cu 50 de metri.

„Este cu certitudine cea mai lungă funie de usturoi din lume. Ne-am interesat şi recordul mondial era deţinut de un fermier din Ungaria cu o cunună de usturoi de 254 de metri. A noastră are 304 metri şi este demnă de Cartea Recordurilor“, a declarat pentru adevarul.ro Ciprian Ivanov, primarul din Copălău.

Edilul vrea să înscrie cununa-gigant în Cartea Recordurilor, dar şi la World Academy Awards din Statele Unite. Deşi autorităţile locale n-au avut fonduri pentru a aduce un expert de la Cartea Recordurilor, primarul spune că s-a ajuns la o soluţie de compromis: „Costurile cerute erau uriaşe şi a fost acceptată soluţia ca un inginer cadastral să ofere o adeverinţă cu măsurătoarea oficială, să adăugăm poze şi un video şi să trimitem şi la Cartea Recordurilor şi în Statele Unite“.

Învăţătoarea care a realizat cununa a povesit că a muncit zi şi noapte alături de familie. „Ideea mi-a venit în 2004 tot la un festival al usturoiului, dar manifestarea a fost suspendată. Când a fost reluată, am început prima dată singură să împletesc. Apoi au venit şi soţul şi cei doi copii mai mari de 9 şi 13 ani. În ultima săptămână am muncit zi şi noapte să terminăm“.

Copălăul este o localitate situată la 24 de kilometri de municipiul Botoşani, pe drumul către Iaşi. Comuna este renumită în România tocmai pentru usturoiul care creşte pe colinele şi la poalele pădurilor din zonă. Planta este principala sursă de venit a majorităţii familiilor din Copălău şi un brand al localităţii, mai notează sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Profesor universitar doctor cu greșeli de neiertat la ortografie: „cativa fulgi Ne umezesc obraji !”
Lecția dată de cel mai sărac președinte din lume în plină criză a refugiaților
Locuri de muncă pentru români în străinătate. Ce joburi sunt disponibile pentru medici
eMAG Stock Busters. Cele mai mari reduceri din septembrie

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.