Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva TikTok legată de alegerile prezidențiale din România

Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook
Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook

Comisia Europeană a inițiat marți o procedură formală împotriva TikTok pentru o presupusă încălcare a regulamentului european care obligă platforma să evalueze în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor și să intervină când au loc încălcări. Într-un comunicat de presă, instituția precizează că ancheta vizează în special alegerile prezidențiale din România din 24 noiembrie.

„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de interferență străină. Ori de câte ori suspectăm astfel de interferențe, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm.

În urma unor indicii serioase conform cărora actori străini au interferat în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum în detaliu dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a reușit să abordeze astfel de riscuri.

Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Investigațiile Comisiei Europene se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului public, legate de următoarele domenii:

  • Sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automată a serviciului.
  • Politicile TikTok privind publicitatea politică și conținutul politic plătit.
  • În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia le va investiga este dacă TikTok a minimalizat cu diligență riscurile prezentate de aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale.

Comisia subliniază că această decizie de a deschide o investigație vine ca urmare a informațiilor primite din rapoartele declasificate ale serviciilor de informații române, precum și din rapoartele altor părți terțe.

Ancheta vine, de asemenea, după analizarea rapoartelor de evaluare a riscurilor prezentate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la cererile de informații ale Comisiei și documentele interne furnizate de TikTok.

Coimisiún na Meán, coordonatorul serviciilor digitale pentru Irlanda, va supraveghea ancheta Comisiei și va contribui cu expertiza și analiza sa la caz. Irlanda este țara de reședință a TikTok în UE.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.