Se strică vremea. Cod galben de ninsori, vânt și polei

România, sub cod galben de ninsori

Administrația Națională de Meteorologie a emis vineri o atenționare de Cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitații mixte și polei.

Atenționarea este valabilă pentru intervalul 26 decembrie -28 decembrie și vizează sudul, sud-estul și local centrul țării, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali. În urma ninsorilor, se va depune un strat de zăpadă ce va depăşi local 20 cm.

De asemenea, în Dobrogea, iar în prima parte a nopţii de vineri, 26 decembrie spre sâmbătă, 27 decembrie, şi în Muntenia şi Oltenia, precipitaţiile vor fi mixte şi, izolat, vor fi depuneri de polei.

Vântul se va intensifica în sudul Moldovei, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăşi 45…55 km/h, viscolind temporar ninsoarea, după cum se arată în atenționarea Administrației Naționale de Meteorologie.

De asemenea, începând de duminică seara, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a ţării, iar în sud şi sud-est vor fi abundente şi se va depune un strat nou şi consistent de zăpadă. În Lunca Dunării şi în Dobrogea precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

În cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea de sud a Moldovei, în Dobrogea şi în estul Olteniei, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.

Noua atenţionare de cod galben este valabilă de duminică, de la ora 20.00, până luni la ora 23.00, în Capitală şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

Atenționările de vreme rea vin după ce românii s-au bucurat zilele trecute de temperaturi ridicate.  În ajunul Crăciunului, s-au înregistrat temperaturi cu aproape 15 grade peste limitele normale pentru această perioadă. Mai mult, 24 decembrie 2014 a fost cea mai caldă din ultimii 50 de ani, potrivit meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.