Clipul anului pentru iubitorii de munte! O transformare de peisaj are loc în doar câteva secunde

Evolene. Foto: 100zax / Wikimedia Commons

Un geolog aflat în expediție în Alpii Elvețieni a înregistrat momentul în care o rocă uriașă se desprinde de versant și pornește la vale.

Cu câteva zile înainte de eveniment, el avertizase autoritățile locale că o desprindere a imensei roci este iminentă. Edilii au acționat imediat, satul fiind evacuat timp de o zi.

O rocă de circa 2.000 de metri cubi s-a desprins de versant, în apropierea vârfului Mel de la Niva (2700m), situat în regiunea elvețiană Evolene.

Evenimentul s-a produs în dimineața zilei de 19 octombrie 2015, iar filmulețul a fost postat pe canalul de Youtube al publicației Le Nouvelliste la 22 octombrie. În două zile, filmulețul a fost vizualizat de aproape 300.000 de ori.

Mai multe …

Evolene este o municipalitate din cantonul Valais, din sudul extrem al țării, locuită de mai puțin de 1800 de locuitori. Totuși, locul atrage turiști, fiind o destinație populară printre iubitorii de natură și de sporturi de iarnă. De asemenea, este o stațiune preferată de scriitori și artiști, datorită atmosferei liniștite de aici.

Ca element distinctiv, la fiecare început de mai se organizează în Evolene bătăi între vaci (marcând ieșirea animalelor la câmp, după perioada de iarnă). În unul dintre satele care compun Evolene au fost descoperite câteva gravuri în piatră, din epoca preistorică.

Roca desprinsă din masiv. Foto: The Telegraph
Roca desprinsă din masiv. Foto: The Telegraph

Economic, municipalitatea o duce extrem de bine. Șomajul este undeva în jurul valorii de 3%, iar numărul de afaceri – 80, potrivit statisticii oficiale – este absolut impresionant, având în vedere că vorbim de o populație de 1800 de locuitori.

Totuși, în data de 21 februarie 1999, munții din Evolene nu au mai fost frumoși pentru nimeni. O serie de avalanșe produse în urma căderilor masive din sezonul de iarnă 1998-1999 au dus la moartea a 12 persoane.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.