Cine sunt „super-propagatorii”, oamenii cu coronavirus care infectează foarte multe persoane

Mary Mallon, așezată în prim-plan, este cazul clasic de "super-propagator". Neavând simptome, ea a infectat nu mai puțin de 51 de persoane cu febră tifoidă, la începutul secolului XX, în SUA. Foto: Domeniul Public / Wikipedia

Această „super-răspândire” a virusului de la un om la altul nu este un termen medical oficial, însă se referă în general la o persoană infectată care transmite boala cu o frecvență mai mare, infectând mai multe persoane decât alți oameni infectați cu același virus, explică jurnaliștii de la Euronews.

În cazul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV, un om de afaceri britanic este bănuit acum că ar fi un astfel de „super-propagator” al virusului. El a călătorit recent la o conferință din Singapore, ulterior s-a întors în Europa unde a petrecut timp alături de familia sa în Alpii francezi, iar apoi s-a întors, prin Geneva, în Marea Britanie.

Autoritățile din domeniul sănătății au stabilit că bărbatul, care a luat virusul din Singapore, a infectat alte 10 persoane cu care a intrat în contact.

În mod normal, se crede că rata de transmisie a coronavirusului este de 2,6. Cu alte cuvinte, fiecare persoană infectată va infecta, la rândul ei, alte 2,6 persoane.

Însă „super-propagatorii” pot infecta mult mai multe. Unul dintre motive este că, având un sistem imunitar mai puternic, ei sunt capabili să își desfășoare activitățile zilnice fără să prezinte simptome și fără să se simtă rău. Nefiind conștienți că sunt bolnavi, ei le transmit virusul și altor persoane cu care intră în contact.

Un alt factor este numărul de oameni cu care o persoană infectată intră în contact. Înainte de a se întoarce acasă la Brighton, Marea Britanie, omul de afaceri a trecut prin mai multe țări – Singapore, Franța, Elveția – și a intrat în contact cu numeroase persoane.

Dintre cele 10 persoane pe care le-a infectat, 5 cazuri au fost confirmate la complexul hotelier Les Contamines-Montjoie din Alpii francezi. Alte 5 cazuri de îmbolnăviri au apărut după ce bărbatul s-a întors în Marea Britanie.

Lucrătorii din domeniul sănătății pot prezenta și ei un risc mai mare de a contracta și de a transmite infecția deoarece ei intră în contact cu foarte mulți oameni bolnavi, în fiecare zi. Două noi cazuri de infecție cu coronavirus din Marea Britanie au fost descoperite luni, 10 februarie, la două persoane care lucrau în sistemul sanitar.

Istoric, unul dintre cele mai cunoscute cazuri de „super-propagatori” este bucătăreasa de origine irlandeză Mary Mallon, cunoscută și ca Typhoid Mary („Mary Tifoida”). Ea a fost prima persoană din Statele Unite ale Americii identificată drept o purtătoare asimptomatică a bacteriei care produce febra tifoidă. De-a lungul carierei sale de bucătăreasă, se crede că a infectat 51 de persoane, dintre care 3 au murit. A fost izolată de două ori de autoritățile din domeniul sănătății și a petrecut aproape 3 decenii în izolare. A murit la vârsta de 69 de ani, în anul 1938, la New York.

Foto: Domeniul Public / Wikipedia

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: