Cine sunt cei 4 procurori care și-au depus candidatura pentru șefia DNA

procurori candidatură DNA
Foto: ziuaconstanta.ro / libertatea.ro / romaniatv.ro / captură YouTube

Ministerul Justiției a anunțat cine sunt cei 4 procurori care și-au depus candidatura pentru a prelua funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis.

Toți cei 4 procurori care vor să o înlocuiască pe fosta șefă DNA și-au depus candidaturile ieri, 23 iulie, în ultima zi în care puteau face acest lucru.

Candidații sunt următorii:

1. Florentina Mirică. La ora actuală, ea ocupă funcția de şefă a Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care a fost numită în anul 2014 de Laura Codruța Kovesi.

Florentina Mirică instrumentează în prezent dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu pe motiv că au fraudat Casa de Asigurări, decontând servicii fictive. Ei au fost trimişi în judecată pe 13 iulie.

Potrivit publicației g4media.ro, Florentina Mirică este considerată un procuror apropiat de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Mirică a lucrat inițial la parchetul Buftea, dar a plecat de acolo după ce l-a denunțat pe fostul său șef, Nelu Carpen. Acesta a fost condamnat definitiv în 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

Florentina Mirică a lucrat apoi la parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar în 2010 a venit la DNA.

Florentina Mirică a instrumentat mai multe dosare de magistrați acuzați de corupție, dar și pe cel al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, și pe cel al lui Petre Tobă, fostul șef al Poliției Române.

Mirică a fost anchetată de Inspecția Judiciară deoarece ar fi dezvăluit numele unui denunțător dintr-un dosar. În iunie 2018, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să respingă acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Florentinei Mirică.

2. Aurel Cristian Lazăr este procuror la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. El este singurul candidat care nu face parte din DNA.

În anul 2015, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis, el a fost numit în funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă instanța supremă, pe o perioadă de 3 ani. El fusese propus pentru această funcție de ministrul Justiției de atunci, Robert Cazanciuc.

Cristian Lazăr este procurorul care a închis în iunie 2013 cazul de plagiat al lui Victor Ponta, respingând contestația la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale.

„Este evident că infracţiunea de plagiat nu există, iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea şi temeinicia soluţiei prin raportarea de însuşire a calităţii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996 (…) În concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenţei unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică şi traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparţinând altor autori”, se menţiona în rezoluţia procurorului Cristian Lazăr, potrivit mediafax.ro.

3. Marius Constantin Iacob, procurorul şef adjunct al DNA, și-a depus și el candidatura la șefia DNA.

Marius Iacob este procuror şef adjunct al DNA din 10 iunie 2013.

Potrivit g4media.ro, Marius Iacob este procurorul care a instrumentat dosarul copiilor morți la Maternitatea Giulești. El a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv și dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu, dar și dosarul Elodiei Ghinescu, avocata dispărută.

4. Camelia Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar ulterior a fost delegată procuror-șef serviciu la DNA la Serviciul resurse umane, perfecționare profesională și documentare, registratură, grefă, arhivă și relații cu publicul.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.