Cine ar câștiga alegerile dacă ar fi pe Google. Cele mai căutate partide în România

Captură hartă Google Trends
Captură hartă Google Trends

Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Național Liberal (PNL) au fost cele mai căutate formațiuni politice pe Google, în ultimele șapte zile, în România.

Pe primul loc la căutari, în 21 de județe, se află PSD. USR fost în topul căutărilor în 9 județe, plus Bucureștiul. Pe locul al treilea este PNL care a fost căutat în 6 județe. Topul este completat de UDMR, care a dominat căutările din Harghita și Covasna.

Cele mai recente estimări arată că sunt aproximativ 18,9 milioane de români cu drept de vot, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Parlament vor intra după alegeri parlamentare 2016 308 deputați, cărora li se adaugă 18 deputați ai minorităților și 134 de senatori.

Românii din diaspora vor fi reprezentați de patru deputați și doi senatori. Potrivit legii, norma de reprezentare trebuie să fie de un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Un partid trebuie să treacă de 5 procente din voturi pentru a intra în Parlament.

Pentru alegeri parlamentare 2016 sunt inscriși în cursa electorală aproape 6.500 de candidați. La aceste alegeri o noutate este faptul că se va vota prin corespondență. Dar, doar aproape 8.900 de români au ales să voteze prin corespondență.

O altă noutate la alegeri parlamentare 2016 este și faptul că fiecare secție de votare va avea cameră video de supraveghere. Potrivit decizie luate de Guvern se va filma doar în timpul numărării buletinelor de vot și în timp ce se completează procesele verbale.

Va fi folosit și sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne. Astfel, nu va putea vota de mai multe ori, iar cineva care vrea să pună ștampila a doua oară va fi identificat imediat cu ajutorul softului.

Harta Google Trends o puteți vizualiza mai jos. Dacă dați click pe fiecare județi, aflați și ce partide sunt clasate pe următoarele locuri în topul căutărilor.