O caricatură umilește victimele cutremurului din Italia. „E o tragedie care a lovit o națiune!”

charlie hebdo victime italia
Caricaturile despre victimele cutremurului din Italia au fost publicate de revista franceză "Charlie Hebdo". Foto: Fabrizio Romano / Charlie Hebdo

Revista franceză de satiră „Charlie Hebdo” a publicat niște desene care au înfuriat opinia publică din Italia, anunță euronews.com.

În câteva ilustrații publicate de săptămânalul francez, victimele cutremurului din Amatrice, Italia, sunt reprezentate sub formă de paste în sos de tomate sau prinse sub straturi de de lasagna.

Aproape 300 de oameni au murit în timpul seismului din centrul Italiei, iar alte sute de persoane au fost rănite. Mii de oameni au rămas pe drumuri după ce casele lor au fost distruse. În cutremur au murit și 11 cetățeni români.

Amatrice a fost localitatea cea mai lovită de seism. 230 de oameni au pierit aici sub dărâmături.

Sergio Perozzi, primarul din Amatrice, a declarat că desenele din săptămânalul francez de satiră sunt o ofensă adusă celor morți, unei comunități și întregii Italii.

Primarul a mai spus că ilustrațiile reprezintă o ofensă adusă tuturor italienilor care au scris „Je suis Charlie” și care s-au solidarizat cu revista în urma atentatului islamist din redacția pariziană.

„E o diferență între asta și satiră. Satira trebuie să stârnească un sentiment…vreau să spun că a face subiect de satiră dintr-o tragedie care a lovit o întreagă națiune și întreaga lume este, cred eu, foarte urât”, a mai comentat el.

charlie hebdo cutremur italia
Ilustrațiile din „Charlie Hebdo” iau în derâdere victimele seismului din Italia

Aceasta nu este prima controversă de acest gen iscată de „Charlie Hebdo”. La începutul acestui an, revista franceză de satiră a publicat un desen în care sugerează că, dacă ar fi supraviețuit, băiețelul Alan Kurdi, care a fost găsit înecat la malul mării în Turcia, ar fi devenit la maturitate un agresor sexual în Germania, precum imigranții care au comis mai multe atacuri în orașul Koln din noaptea de Anul Nou.

În ciuda acestor controverse, revista „Charlie Hebdo” continuă să rămână un simbol pentru libertatea de exprimare.

Recomandările editorilor GreatNews:

O caricatură umilește refugiații ajunși în Europa. Băiețelul găsit mort pe plajă, personaj principal

https://greatnews.ro/inainte-si-dupa-cum-aratau-si-cum-arata-acum-localitatile-distruse-de-cutremurul-din-italia/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.