Cetăți și obiecte dacice reconstruite 3D în România. Primele imagini

FOTO: http://dacit.utcluj.ro/
FOTO: http://dacit.utcluj.ro/

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca împreună cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Babes-Bolyai și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva au inițiat proiectul „Când viața cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei”.

În total, peste 500 de obiecte dacice vor fi digitalizate și integrate într-o serie de modele 3D ale cetăților din Munții Orăștiei, potrivit Știrile Pro TV.

Mai mult, vor fi reconstruite în format 3D inclusiv locuințe, ateliere, temple și fortificații dacice.

Expoziția va putea fi vizitată atât real, cât și virtual, începând de anul viitor. În Muzeul Civilizației Dacice și Romane și la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei vor fi amenajate două săli multimedia dotate cu tehnologie care va face posibilă vizualizarea 3D a monumentelor și pieselor arheologice.

Cetățile din Munții Orăștiei au intrat în 1999 pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, însă sunt greu accesibile.

De aceea, prin acest proiect se dorește să fie aduse în atenția celor interesați măcar în format digital.

Proiectul se realizează cu un buget de aproape 950 de mii de euro, iar banii sunt obținuți prin „Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European”, organizat de guvernele Norvegiei, Islandei și Liechtnsteinului.

61702014scanfiletmb-6

Mai multe imagini puteți găsi pe site-ul proiectului – AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.