Universitatea Oxford anunță pași importanți realizați pentru descoperirea unui vaccin împotrivia infecției cu coronavirus. Șase maimuțe care au primit un vaccin dezvoltat de cercetătorii Universității Oxford sunt sănătoase și nu au niciun simptom al bolii după expunerea susținută, timp de 28 de zile, la coronavirus, potrivit The New York Times.
Rezultatul este unul încurajator pentru vaccinul care a început să fie testat și pe oameni, însă ar putea trece câteva luni până să apară concluzii clare. Experimentul pe maimuțe a fost realizat la sfârșitul lunii martie, de către oamnii de știință de la Laboratorul Rocky Mountain din Hamilton.
Șase macaci rhesus au primit vaccinul produs de Institutul Jenner și de Oxford Vaccine Group. Maimuțele au fost apoi expuse la niveluri ridicate de coronavirus, despre care se știa că au îmbolnăvit anterior alte maimuțe. Cei șase macaci nu au fost afectați și au rămas sănătoși 28 de zile mai târziu.
Potrivit liderului echipei care a făcut cercetarea, Vincent Munster, „macacul rhesus este cea mai apropiată specie de oameni”. Vaccinul administrat maimuțelor se numește hAdOx1 nCoV-19. Testele pe oameni au început în urmă cu câteva zile și vor fi finalizate în septembrie.
Două noi tratamente împotriva coronavirusului dau rezultate încurajatoare
Medici și cercetători francezi și americani fac studii cu privire la două medicamente care ar putea trata coronavirusul. Cele două medicamente sunt ivermectina și tocilizumab.
Ivermectina este un medicament antiparazitic care se folosește în tratamentul unor boli precum scabia, dar sunt studii care spun că ar fi eficient și pentru combaterea mai multor tipuri de virusuri. Un studiu realizat în comun de Universitatea Harvard și Universitatea Utah, citat de Le Figaro, arată că tratamentul cu ivermectină ar fi dus la o scădere semnificativă a ratei mortalității și scăderea duratei de spitalizare la pacienți cu coronavirus.
Tocilizumab este un medicament imunosupresiv, și se folosește în principal în tratarea artritei reumatoide. A fost folosit de o echipă cercetări din cadrul Assistance publique – Hôpitaux de Paris. Primele rezultate arată că 64 de pacienți bolnavi de coronavirus tratați de 14 zile cu acest medicament au cunoscut o îmbunătățire a stării de sănătate.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: