Cele mai tari perle de la Evaluarea Națională. „Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români”

subiecte bac 2020 geografie subiecte BAC 2020 matematică evaluare națională 2019 note contestații bacalaureat 2017 medii 10 barem evaluare națională 2018 matematică barem română bac 2018 medii de 10 la bac 2018
Foto: cataloagescolare.ro

Elevii de clasa a VIII-a au susținut marți, 25 iunie, proba la Limba și literatura română în cadrul Evaluării Naționale 2024.

La primul subiect, absolvenții clasei a VIII-a au primit un text din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță, precum și un fragment din textul „Portret” de Cella Delavrancea.

Ca în fiecare an, răspunsurile date de unii dintre elevi la cerințele subiectului sunt foarte comice. Iată, în continuare, câteva dintre cele mai amuzante perle de la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională din acest an, publicate de stirileprotv.ro:

„Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe. Apoi le numărau: una, două, trei și tot așa. Șeful cireșarilor era numit cireșar-șef. Ce frumoasă era viața de cireșar!”.

„Unul dintre personaje se numea Tic. La fel ca în Tic Tac!”.

„Pot asocia cartea „Cireșarii” cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase și copii în amândouă. Printre care, Isus”.

„Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români. Și eu ador cireșele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj”.

„O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea”.

„Figură de stil: aripa moale. Nu știm de ce e moale, poate nu e moale, dar așa i s-a părut drăguț autorului”.

„Foc este verb. Vine de la ”dai foc”, deci modul prezent”.

„s are rolul de verb, dar e neterminat”.

„Striga cât îl ținea putorile”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.