Cele mai bune specializări ale universităților din România

O parte dintre absolvenții de liceu care au trecut de examenul de Bacalaureat se pregătesc să aleagă o facultate. Potrivit unei cercetări care a fost realizată de D&D Research, atunci când trebuie să facă această alegere, tinerii și părinții din România spun că e important ca „studenții să aibă șanse mari să se angajeze imediat după absolvire” și respectiva instituție de învățământ să aibă parteneriate cu firme care să le ofere posibilitatea de internship-uri.

„Brandul începe să fie din ce în ce mai prezent în ecuația deciziei de alegere a universității. Tinerii iau în calcul brandul instituției (45% dintre participanți consideră că e important să fie o universitate puternic recomandată și 42% își doresc o universitate cu prestigiu), dar și brandul personal al cadrelor didactice (65% își doresc profesori renumiți pe domeniile lor de cunoaștere).

În ceea ce privește eficiența unei Universități, cel mai important criteriu este capacitatea sa directă de a permite absolventului său să se angajeze cât mai rapid”, concluzionează Phd – Partner, Business Developer D&D Research Dan Petre.

Aceeași cercetare, realizată la inițiativa Universității Româno-Americane, mai arată și că tinerii caută o universitate dintr-un oraș cu potențial profesional și se informează despre respectiva instituție de învățământ de la profesori (35%), studenți (29%), prieteni și familie (26%).

Cele mai bune specializări ale universităților din România. Ce caută angajatorii

Potrivit statisticilor, citate de adevarul.ro, în 2013 erau aproximativ 54.000 de români cu studii superioare care nu au lucrat niciodată. Această statistică arată și faptul că sunt mulți tineri care atunci când aleg o facultate nu iau în considerare și criteriul locului de muncă după absolvire.

În topul celor mai căutați absolvenți de către firme se află, detașat, cei care au terminat informatica, care pot lucra în industria IT. Iată, potrivit unui studiu, absolvenții căror facultăți sunt căutați de angajatori în ultimii ani:

  • Facultatea de Informatică
  • Facultatea de Automatică și Calculatoare
  • Facultatea de Limbi Străine (limbi exotice)
  • Facultatea de de Electronică
  • Facultatea de Instalații
  • Facultatea de Construcții
  • Facultatea de Mecanică
  • Facultatea de Chimie
  • Facultatea de Științe economice
  • Facultatea de Fizică
  • Facultatea de Telecomunicații
  • Facultatea de Transporturi
Cele mai bune specializări ale universităților din România. Ce caută tinerii

Anul trecut, tinerii au fost interesați, în ceea ce privește Capitala, de Facultatea de Geografie (Universitatea Bucureşti), unde au fost 8,66 candidaţi pe loc, de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (Universitatea București), unde au fost 7,58 candidați pe un loc sau Facultatea de Cibernetică, unde s-au „bătut” 7,47 candidați pe un loc.

La Cluj, la Universitatea Babeș Bolyai, cea mai mare concurenţă, 10,2 candidaţi pe un loc, a fost înregistrată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, specializarea „Informatică economică”, unde au fost depuse 409 dosare pentru cele 40 de locuri bugetate scoase la concurs.

La mare căutare au fost și universitățile de Medicină din țară. La UMF Cluj, Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară au 7 candidaţi pe loc. La UMF Timişoara, Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară au fost 6,92 pe loc. La UMF Târgu Mureş, Facultatea de Medicină (în limba română) au fost 5,2 pe loc. La UMF „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Medicină au concurat 4,5 candidați pe un loc. La UMF Iași, la Facultatea de Medicină au fost 3,5 pe loc.

Sursa foto: Classic Bucharest/Flickr

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: