Cele mai avantajoase contracte de muncă, în funcție de industrie

În anumite industrii, există tipuri de contracte de muncă care prezintă numeroase avantaje atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Astfel, în industria producătoare, companiile optează cel mai des pentru contracte cu program de muncă în sistem de ture, în retail, contracte cu timp parțial, iar în IT, contracte care să ofere și un program flexibil sau posibilitatea lucrului de acasă.

Consultanții Accace, o companie de consultanță în domeniul afacerilor, sfătuiesc companiile cu activitate de producție să opteze pentru  contracte de muncă pe perioadă determinată, cu programe de muncă în sistem de ture, formă de colaborare ce le permite corelarea numărului de personal cu dinamica sezonieră a activității.

Unul dintre beneficiile aduse pentru angajat de către acest tip de colaborare este programul în ture, de exemplu 12 ore lucrate după care urmează 24 de ore libere.

“Acesta dă oportunitatea individului de a investi timp și în alte proiecte personale sau chiar într-un al doilea loc de muncă cu fracțiune de normă”, potrivit reprezentanților Accace.

Similare cu industria producătoare sunt companiile din retail, unde dinamica activității este stabilită mai degrabă de lansări de colecții, evenimente de shopping, precum Black Friday, sau perioade tradiționale de cumpărături, precum Paștele, Ziua Copilului, Crăciunul sau 1 Martie.

În retail, aceeași specialiști recomandă companiilor de profil să opteze pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, cu timp parțial, cu fracțiune de normă de 4 sau 6 ore.

Această formă de colaborare permite atât companiilor, cât și angajaților, să își organizeze activitățile astfel încât să acopere nevoile ambelor părți, dată fiind dinamica activității și media de vârstă a angajaților din industrie.

„Având în vedere că intervalul de vârstă predominant al angajaților din companiile de retail este de 18 – 28 ani, iar o mare majoritate dintre aceștia sunt încă studenți, masteranzi sau au diverse cursuri în desfășurare simultan cu serviciul, una din nevoile principale ale acestora este flexibilitatea programului. Prin colaborarea în baza unui contract de muncă cu timp parțial în industria de retail, acest lucru poate fi foarte ușor obținut”, a precizat Maria Cojocariu, reprezentanta companiei Accace.

În ceea ce privește companiile IT, recomandarea specialiștilor  este să ia in considerare faptul că programul de muncă de tipul „flexi-time” sau munca la domiciliu se numără printre nevoile actualilor candidați ce doresc să profeseze în industria de profil.

„Industria IT este de departe cea mai creativă când vine vorba de opțiunile programului de muncă pentru angajați iar majoritatea companiilor optează pentru contracte de muncă pe perioadă determinată, echivalentă cu perioada proiectului pe care îl desfășoară, în care inserează posibilitatea ca angajații să beneficieze de un program flexibil (flexi-time) sau muncă de acasă (home-office). Aceste două concepte sunt identificate de noi ca fiind obligatorii în politica colaborării angajatorilor din IT cu prezenta generație de candidați”, a adăugat Maria Cojocariu.

 

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele 24 de locuri „magice” din cea mai mare cetate a României
Plăcinta întinsă, rețeta succesului pentru o afacere românească
A fost doborât recordul României la salt cu parașuta. Era vechi de 45 de ani