Cele 2 secunde de muzică pentru care există un proces de 18 ani

Ralf Hutter, membru al grupului german de muzică electronică Kraftwerk, duce o luptă în instanță de peste 18 ani cu Sabrina Setlur, o cântăreață hip-hop. Cea din urmă este acuzată că în melodia „Nur Mir”, lansată în urmă cu aproximativ 19 ani, a preluat un motiv muzical din piesa „Metall auf Metall”, a celor de la Kraftwerk.

Potrivit jurnaliștilor AFP, citați de agerpres.ro, Ralf Hutter a invocat în fața judecătorilor germani una din cele zece porunci, care ar trebui să se aplice și artiștilor – „Să nu furi!”.

De partea cealaltă, Moses Pelham, cel care a produs piesa pentru Sabrina Setlur, spune că „sampling-ul” este obișnuit în hip-hop și că nu a știut faptul că respectivul motiv muzical apare într-o piesă a celor de la Kraftwerk.

O instanță superioară din Germania urmează să ia o decizie în acest caz și să stabilească dacă formația Kraftwerk a fost prejudeciată. Presa germană spune că dosarul ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiție, însă legile europene nu ar reglementa în cazul încălcării copyright-ului și problema sampling-ului.

Și în România au fost câteva procese care au avut ca dispută nerespectarea drepturilor de autor. Nicu Covaci a cerut în instanță drepturile de autor pentru piese care sunt pe coloana unui film regizat de Sergiu Nicolaescu. De asemenea, membrul formației Phoenix s-a judecat și cu Mircea Baniciu, pe care l-a acuzat că îi cântă piesele fără drept de autor.

În urmă cu trei ani, cântăreața de muzică lăutărească Gabi Luncă a chemat-o în judecată pe Loredana Groza, pe care a acuzat-o că a inclus pe albumul „Agurida” o piesă care îi aparține și nu i-a cerut acordul. Loredana Groza a precizat că melodia a fost cântată prima dată de Gabi Luncă, însă a aflat de la Asociaţia pentru Drepturile de Autor că piesa nu are un autor înregistrat şi că face parte din folclorului sârbesc.

Mai jos e sampling-ul despre care cei de la Kraftwerk spun că a fost preluat fără acord.

Sabrina Setlur – Nur Mir (începe la 00:01 – e vorba de un sampling de tobe)


Kraftwerk – Metal on Metal (începe la 0:38)

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.