Cel mai frumos vis pentru doi copii români care trăiesc într-un beci: „O casă mică“

beci
Andrei, Andrada și mama lor locuiesc într-un beci plin de umezeală din Sibiu. Foto: adevarul.ro

Andrei, de 6 ani, şi Andrada, de 8 ani, locuiesc cu mama lor în pivniţa unei case din Sibiu. În ciuda condiţiilor extrem de modeste în care trăiesc, amândoi fac sport de performanţă şi au rezultate bune la şcoală, relatează adevarul.ro.

Cei doi copii locuiesc alături de mama lor în beciul unei case dintr-un cartier mărginaş al Sibiului. Andrada e în clasa I, iar Andrei în clasa pregătitoare. Amândoi învaţă bine, iar după școală mama lor, Gabriela Lucaci (45 de ani), îi duce la antrenament: pe Andrei la fotbal, iar pe Andrada la gimnastică. Fetița iubește foarte mult acest sport, pe care a început să îl practice de la patru ani.

„La gimnastică e bine, îmi place la paralele, la sărituri, la bârnă aşa şi aşa. La şcoală îmi place matematica, e mai uşoară decât româna, dar vreau să învăţ bine şi la română”, a povestit Andrada.

Pivnița de nici 12 metri pătraţi în care locuiește familia Lucaci este atât de umedă, încât hainele stau înşirate pe sfori, ca să nu mucegăiască. Familia mai are o sobă mică, un pat şi câteva cărţi. Casa în care mama și copiii locuiesc de 3 ani nu are nici gaz, nici apă.

Gabriela Lucaci are handicap mediu, luxaţie congenitală, iar tatăl copiilor este pensionat pe caz de boală şi are TBC. Pentru că e foarte multă umiditate în pivniţă, dar şi de teamă să nu-i îmbolnăvească pe copii, bărbatul stă pe la rude şi vine la ei doar în vizită sau îi aşteaptă pe copii când ies de la şcoală.

Visul lui Andrei: multă ciocolată și multe stafide

Gabriela şi copiii ei trăiesc doar din alocaţii şi din ajutoarele sociale, aproximativ 600 de lei în fiecare lună. Jumătate din bani merg pe chiria pentru pivniţă.

„Până acum trei ani, am stat la Piaţa Cibin, tot într-o cameră mică, fără apă, fără gaz, dar măcar acolo nu era umezeală. Proprietara a trebuit să vândă, n-am găsit în altă parte şi aşa am ajuns aici”, a povestit Gabriela Lucaci pentru adevarul.ro.

Toți trei dorm în același pat, şi tot pe pat copiii își fac temele. Gabriela mănâncă la cantina săracilor, iar copiii sunt sprijiniți de o fundație, unde merg să își facă temele și unde primesc la prânz o masă caldă. De la o altă fundaţie copiii primesc de două ori pe an haine, iar din când în când alimente.

„Copiii mei sunt totul pentru mine, nici nu mă gândesc să renunţ la ei, i-am avut şi aşa târziu, nu i-aş fi avut dacă nu-i doream. Vreau să fie sănătoşi, să se realizeze, să-şi facă un viitor, de asta mă şi zbat”, a explicat Gabriela.

Visul lui Andrei este să aibă multă ciocolată și multe stafide pentru el şi multă îngheţată pentru Andrada. Își mai dorește un TIR de jucărie în care să încapă cât mai multe maşini mici. Visul Andradei este să aibă o locuinţă mică în care să poată sta în condiţii decente.

Cei care doresc să îi ajute pe Andrada, pe Andrei şi pe mama lor, o pot contacta pe Gabriela Lucaci la numărul de telefon 0743498079 sau pot depune bani în contul RO23BTRLRONCRT0288168201 deschis la Banca Transilvania pe numele Lucaci Gabriela.

Recomandările editorilor GreatNews:

Strigătul unui doctor, despre neajunsurile medicinei românești
Cel mai simplu mod de a-ți face un CV online
Simona Halep rămâne cel mai bun lucru care se întâmplă în România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.